Nietypowe pierożki. Postanowiłam poeksperymentować i w rezultacie wyszły bardzo smaczne pierogi. Dla urozmaicenia dodałam kilka truskawek, które podałam bezpośrednio na talerz po ich ugotowaniu. Podane ilości składników potrzebne będą do wykonania pierogów dla 1 osoby. Porada: aby ciasto było elastyczne i miękkie zawsze do jego przygotowania używam gorącej wody. Składniki na ciasto:
- 80 gramów jasnej mąki orkiszowej
- 40 gramów mąki z czerwonej soczewicy
- 1/3 łyżeczki soli kamiennej
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- gorąca woda ok. 50 ml
Składniki na farsz:
- 13 dag białego twarogu
- 1 pełna łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki śmietany lub naturalnego jogurtu
- 2 łyżeczki ksylitolu
Dodatkowo:
- jogurt naturalny lub śmietana niskoprocentowa
- kilka truskawek (opcjonalnie)
- ksylitol do posypania
Wykonanie ciasta:
Wsypać do miski dwie mąki, sól, olej i wymieszać. Wlać gorącą wodę i zagnieść ciasto. Przykryć serwetką. Odciąć kawałek ciasta i rozwałkować na desce, podsypując mąką. Wycinać krążki przy użyciu kubka lub szklanki.
Wykonianie farszu:
Ser umieścić w misce. Dodać śmietanę (lub jogurt), cynamon i ksylitol. Całość zblendować.
Farsz umieszczać na każdy krążek ciasta. Sklejać pierogi i gotować je w lekko osolonej wodzie. Po wypłynięciu chwilę pogotować (około 1-2 minut maks.). Po wyjęciu i odcedzeniu, polać pierogi śmietaną lub jogurtem. Dodatkowo można posypać ksylitolem jak ktoś lubi bardziej słodkie dania. SMACZNEGO