Orkiszowo-soczewicowe pierożki z białym serem i cynamonem

Nietypowe pierożki. Postanowiłam poeksperymentować i w rezultacie wyszły bardzo smaczne pierogi. Dla urozmaicenia dodałam kilka truskawek, które podałam bezpośrednio na talerz po ich ugotowaniu. Podane ilości składników potrzebne będą do wykonania pierogów dla 1 osoby. Porada: aby ciasto było elastyczne i miękkie zawsze do jego przygotowania używam gorącej wody. Składniki na ciasto:

  • 80 gramów jasnej mąki orkiszowej
  • 40 gramów mąki z czerwonej soczewicy
  • 1/3 łyżeczki soli kamiennej
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • gorąca woda ok. 50 ml

Składniki na farsz:

  • 13 dag białego twarogu
  • 1 pełna łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki śmietany lub naturalnego jogurtu
  • 2 łyżeczki ksylitolu

Dodatkowo:

  • jogurt naturalny lub śmietana niskoprocentowa
  • kilka truskawek (opcjonalnie)
  • ksylitol do posypania

Wykonanie ciasta:

Wsypać do miski dwie  mąki, sól, olej i wymieszać. Wlać gorącą wodę i zagnieść ciasto. Przykryć serwetką. Odciąć kawałek ciasta i rozwałkować na desce, podsypując mąką. Wycinać krążki przy użyciu kubka lub szklanki.

Wykonianie farszu:

Ser umieścić w misce. Dodać śmietanę (lub jogurt), cynamon i ksylitol. Całość zblendować.

Farsz umieszczać na każdy krążek ciasta. Sklejać pierogi i gotować je w lekko osolonej wodzie. Po wypłynięciu chwilę pogotować (około 1-2 minut maks.). Po wyjęciu i odcedzeniu, polać pierogi śmietaną lub jogurtem. Dodatkowo można posypać ksylitolem jak ktoś lubi bardziej słodkie dania. SMACZNEGO