Orkiszowe podpłomyki z guacamole

 

Na piątkowy wieczór proponuję szybką przekąskę do schrupania. Wykonanie jest bardzo proste. Zamiast niezdrowych, tuczących przekąsek, które tak bardzo lubimy chrupać oglądając dobry film, lepiej sięgnąć po coś zdrowego i smacznego.

Poniżej podaję ilość składników do przygotowania porcji dla 1 osoby.

Porada: aby ciasto dobrze się wyrabiało należy użyć bardzo ciepłej wody.

Składniki na podpłomyki: 

  • 50 gramów mąki orkiszowej
  • spora szczypta soli
  • ok.25 ml mocno ciepłej wody

Składniki na guacamole:

  • 1/2 awokado
  • sok z cytryny (ilość według uznania)
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sól kamienna
  • pieprz czarny mielony

Wykonanie podpłomyków:

Mąkę posolić i wlać wodę. Zagnieść i rozwałkować na cieniutki placek. Kłaść na rozgrzaną suchą patelnię. Podczas smażenia pojawią się pęcherze (to bardzo dobrze). Smażyć z dwóch stron.

Wykonanie Guacamole:

Awokado rozgnieść widelcem, dolać soku z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Podpłomyki najlepiej smakują gdy są jeszcze ciepłe.

 

SMACZNEGO