Na piątkowy wieczór proponuję szybką przekąskę do schrupania. Wykonanie jest bardzo proste. Zamiast niezdrowych, tuczących przekąsek, które tak bardzo lubimy chrupać oglądając dobry film, lepiej sięgnąć po coś zdrowego i smacznego.
Poniżej podaję ilość składników do przygotowania porcji dla 1 osoby.
Porada: aby ciasto dobrze się wyrabiało należy użyć bardzo ciepłej wody.
Składniki na podpłomyki:
- 50 gramów mąki orkiszowej
- spora szczypta soli
- ok.25 ml mocno ciepłej wody
Składniki na guacamole:
- 1/2 awokado
- sok z cytryny (ilość według uznania)
- 1 mały ząbek czosnku
- sól kamienna
- pieprz czarny mielony
Wykonanie podpłomyków:
Mąkę posolić i wlać wodę. Zagnieść i rozwałkować na cieniutki placek. Kłaść na rozgrzaną suchą patelnię. Podczas smażenia pojawią się pęcherze (to bardzo dobrze). Smażyć z dwóch stron.
Wykonanie Guacamole:
Awokado rozgnieść widelcem, dolać soku z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Podpłomyki najlepiej smakują gdy są jeszcze ciepłe.
SMACZNEGO