Orkiszowa rolada z kremem truskawkowym i czekoladą

wpis w: Kulinaria, Słodkości | 0

Pyszna i bardzo delikatna rolada z wiórkami czekoladowymi. Przed podaniem ciasto powinno być schłodzone, gdyż o wiele łatwiej można je pokroić. Aby ułatwić sobie krojenie duży nóż zamaczam zawsze w gorącej wodzie przed ukrojeniem każdego kawałka. Krem nie przykleja się wtedy do noża, a podany kawałek ładnie prezentuje się na talerzu.

Składniki na biszkopt:

  • 3 pełne łyżki jasnej mąki orkiszowej
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 2 krople aromatu waniliowego do ciast
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki octu jabłkowego lub soku z cytryny

Składniki na krem:

  • 250 gramów serka mascarpone
  • 1 pełna łyżka ksylitolu
  • 2 garści truskawek
  • 2 krople aromatu waniliowego do ciast
  • 1 duże jajko (wyparzone)
  • 2 pełne łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki wrzątku

dodatkowo:

  • czekolada bez cukru starta na tarce o grubych oczkach (około 1-2 rządki)
  • kilka truskawek do przybrania

Wykonanie biszkoptu:

Oddzielić białka od żółtek. Żółtka ubić mikserem z 1 łyżką ksylitolu do białości. Białka ubić na sztywno z dodatkiem 1 łyżki ksylitolu. Masa powinna być gładka, sztywna, z lekkim połyskiem. Do masy dolać żółtka, aromat, sól, ocet oraz mąkę. Całość delikatnie wymieszać długą łyżką, do połączenia się składników. Przelać na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (użyłam blaszki, która fabrycznie jest na stanie każdej kuchenki o wymiarach 60 cm). Rozprowadzić masę równomiernie na całej blaszce.

Piec w gorącym piekarniku (ok.170stopni) przez około 15 minut z użyciem termoobiegu. Gorący biszkopt zdjąć z papieru. Umieścić na czystej ściereczce, a następnie ciasno zwinąć w rulon. Odstawić do wystudzenia.

Wykonanie kremu:

Serek umieścić w misce lub w wyższym naczyniu, aby podczas miksowania krem się nie rozpryskiwał. Dodać aromat. Truskawki zmiksować w oddzielnym naczyniu i dodać do serka. Całość połączyć ze sobą mikserem. Jajko bardzo dokładnie umyć i wyparzyć we wrzątku przez około 15 sekund poprzez całkowite zanurzenie. Oddzielić żółtko od białka. Żółtko ubić mikserem do białości z dodatkiem 1/2 łyżki ksylitolu. Dodać do sera i zmiksować. Rozpuścić żelatynę we wrzątku (dokłanie mieszając). Odstawić do lekkiego przestudzenia. Białko ubić mikserem na sztywno z dodatkiem 1/2 łyżki ksylitolu, aż masa będzie miała lekki połysk. Dodać do masy serowo-truskawkowej i lekko wymieszać. Dolać ciepłą (nie gorącą) rozpuszczoną żelatynę i całość delikatnie wymieszać.

Wykonanie rolady:

Ostudzony biszkopt rozwinąć ze ściereczki. 3/4 kremu rozsmarować na biszkopcie, pozostawiając nieposmarowaną 1/4 część biszkoptu. Delikatnie i lekko zwijać biszkopt, zaczynając od części posmarowanej kremem w kierunku biszkoptu bez kremu (krem będzie lekko się przesuwał dlatego należy część biszkoptu pozostawić nieposmarowaną). Całość rolady posmarować pozostałą częścią kremu i posypać równomiernie czekoladowymi wiórkami. Wstawić do lodówki. Po około godzinie kiedy krem stężeje można zacząć kroić pyszne plastry ciasta. Podawać z połową świeżej truskawki.

 

SMACZNEGO