Czy zamiast drożdży do upieczenia pizzy można użyć zakwas? Jak najbardziej. Czy zamiast mąki pszennej można użyć mąkę orkiszową? Owszem, można. Czy pizza będzie smakować? Będzie wyśmienita. Na te i na inne pytania, które przychodzą do głowy w temacie pizzy, odpowiedź będzie na tak. Pyszna pizza Margherita z serem mozzarella.
Aby pizza dobrze się upiekła, ser był zapieczony i ciągnący, a ciasto nie przypominało miękkiego placka należy ją piec w bardzo gorącym piekarniku. Swoją pizzę piekłam w 250 stopniach z użyciem termoobiegu oraz grilla przez pierwsze 5 minut, kolejne 5 minut piekłam na termoobiegu z włączeniem funkcji pieczenia od dołu. Pizzę wstawiamy do gorącego piekarnika.
Pizzę podałam z dipem czosnkowym.
Składniki na ciasto:
- ok.75 gramów zakwasu żytniego
- ok.200 gramów mąki orkiszowej jasnej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 3/4 łyżeczki soli kamiennej
- ok.125 ml letniej wody
Składniki na sos pomidorowy:
- 200 gr passaty pomidorowej
- mały ząbek czosnku
- szczypta soli (ostrożnie, gdyż passata jest lekko słona)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- szczypta pieprzu
- 1/4 łyżeczka ksylitolu
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
Składniki na wierzch pizzy:
- 1 sztuka (kulka) sera mozzarella
- kilka listków świeżej bazylii
Wykonanie ciasta:
Wszystkie składniki umieścić w misce. Dłońmi wyrabiać ciasto (ok.5 minut). Ciasto musi być jednolite. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 3 h. Aby przyspieszyć wzrost ciasta można wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do ok.50 stopni. Czas wyrośnięcia znacznie ulegnie skróceniu.
Wykonanie sosu:
Do rondelka wlać oliwę . Na rozgrzany tłuszcz dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Chwilę podsmażyć. Dolać passatę, wsypać zioła, sól, pieprz i ksylitol. Zagotować i mieszać do lekkiego odparowania wody, aby sos zgęstniał (według naszego uznania).
Wykonanie pizzy:
Wyrośnięte ciasto podzielić. Jedną część przykryć ściereczką. Z drugiej części wyrobić ciasto na kształt pizzy (gdy się klei, podsypywać dłonie niewielką ilością mąki orkiszowej) i umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto powinno być cienkie. Posmarować sosem, położyć ser pokrojony w plastry. Wstawić do gorącego piekarnika. Pizzę piekłam w 250 stopniach z użyciem termoobiegu oraz grilla przez pierwsze 5 minut, kolejne 5 minut piekłam na termoobiegu z włączeniem funkcji pieczenia od dołu. Tą samą czynność należy wykonać z drugą częścią ciasta. Każdy piekarnik jest inny i wskazane jest dostosowanie czasu pieczenia do parametrów urządzenia.
SMACZNEGO