Orkiszowa pizza Margherita na żytnim zakwasie

Czy zamiast drożdży do upieczenia pizzy można użyć zakwas? Jak najbardziej. Czy zamiast mąki pszennej można użyć mąkę orkiszową? Owszem, można. Czy pizza będzie smakować? Będzie wyśmienita. Na te i na inne pytania, które przychodzą do głowy w temacie pizzy, odpowiedź będzie na tak. Pyszna pizza Margherita z serem mozzarella.
Aby pizza dobrze się upiekła, ser był zapieczony i ciągnący, a ciasto nie przypominało miękkiego placka należy ją piec w bardzo gorącym piekarniku. Swoją pizzę piekłam w 250 stopniach z użyciem termoobiegu oraz grilla przez pierwsze 5 minut, kolejne 5 minut piekłam na termoobiegu z włączeniem funkcji pieczenia od dołu. Pizzę wstawiamy do gorącego piekarnika.

Pizzę podałam z dipem czosnkowym.

Składniki na ciasto:

  • ok.75 gramów zakwasu żytniego
  • ok.200 gramów mąki orkiszowej jasnej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3/4 łyżeczki soli kamiennej
  • ok.125 ml letniej wody

Składniki na sos pomidorowy:

  • 200 gr passaty pomidorowej
  • mały ząbek czosnku
  • szczypta soli (ostrożnie, gdyż passata jest lekko słona)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta pieprzu
  • 1/4 łyżeczka ksylitolu
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano

Składniki na wierzch pizzy:

  • 1 sztuka (kulka) sera mozzarella
  • kilka listków świeżej bazylii

Wykonanie ciasta:

Wszystkie składniki umieścić w misce. Dłońmi wyrabiać ciasto (ok.5 minut). Ciasto musi być jednolite. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 3 h. Aby przyspieszyć wzrost ciasta można wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do ok.50 stopni. Czas wyrośnięcia znacznie ulegnie skróceniu.

Wykonanie sosu:

Do rondelka wlać oliwę . Na rozgrzany tłuszcz dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Chwilę podsmażyć. Dolać passatę, wsypać zioła, sól, pieprz i ksylitol. Zagotować i mieszać do lekkiego odparowania wody, aby sos zgęstniał (według naszego uznania).

Wykonanie pizzy:

Wyrośnięte ciasto podzielić. Jedną część przykryć ściereczką. Z drugiej części wyrobić ciasto na kształt pizzy (gdy się klei, podsypywać dłonie niewielką ilością mąki orkiszowej)  i umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto powinno być cienkie. Posmarować sosem, położyć ser pokrojony w plastry. Wstawić do gorącego piekarnika. Pizzę piekłam w 250 stopniach z użyciem termoobiegu oraz grilla przez pierwsze 5 minut, kolejne 5 minut piekłam na termoobiegu z włączeniem funkcji pieczenia od dołu. Tą samą czynność należy wykonać z drugą częścią ciasta. Każdy piekarnik jest inny i wskazane jest dostosowanie czasu pieczenia do parametrów urządzenia.

 

SMACZNEGO