Oponki serowe na mące orkiszowej

Tłusty czwartek to nie tylko pączki i faworki, to również donaty czy oponki. Zamiast cukru dodałam fiński ksylitol. Dzisiejsza propozycja to oponki wykonane na bazie mąki orkiszowej z dodatkiem ksylitolu.

Składniki:

  • 125 gramów sera białego półtłustego
  • 125-130 gramów mąki orkiszowej (połowa mąki białej połowa pełnoziarnistej)
  • 2 żółtka
  • 125 ml domowej śmietany
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki octu jabłkowego
  • 50 gramów ksylitolu
  • ok. 2-3 krople aromatu waniliowego
  • olej do głębokiego smażenia
  • puder z ksylitolu (do posypania usmażonych oponek)

Wykonanie:

Produkty sypkie takie jak mąka, soda, sól, ksylitol pomieszać razem. Produkty mokre: ser, żółtka, ocet, aromat, śmietana umieścić w wyższym naczyniu i dokładnie zblendować na jednolitą masę. Do masy wsypać produkty sypkie i wyrobić dłonią jednolite ciasto. Ciasto nie może być za twarde i za klejące. Moje ciasto lekko przyklejało się do dłoni. Kawałki ciasta rozwałkowywać na grubość około 1cm. Aby ciasto nie przyklejało się do wałka i stolnicy należy delikatnie podsypać z dwóch stron mąką. Do wykrawania użyć np. szklanki i kieliszka. Smażyć na gorącym tłuszczu w małym rondelku, poprzez całkowite zanurzenie oponki. Podczas smażenia przewracać na dwie strony, aby były rumiane i równomiernie usmażone. Odkładać na talerz wyłożony kawałkiem ręcznika papierowego. Po wystudzeniu posypać pudrem z ksylitolu.

SMACZNEGO