Tłusty czwartek to nie tylko pączki i faworki, to również donaty czy oponki. Zamiast cukru dodałam fiński ksylitol. Dzisiejsza propozycja to oponki wykonane na bazie mąki orkiszowej z dodatkiem ksylitolu.
Składniki:
- 125 gramów sera białego półtłustego
- 125-130 gramów mąki orkiszowej (połowa mąki białej połowa pełnoziarnistej)
- 2 żółtka
- 125 ml domowej śmietany
- szczypta soli
- ½ łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki octu jabłkowego
- 50 gramów ksylitolu
- ok. 2-3 krople aromatu waniliowego
- olej do głębokiego smażenia
- puder z ksylitolu (do posypania usmażonych oponek)
Wykonanie:
Produkty sypkie takie jak mąka, soda, sól, ksylitol pomieszać razem. Produkty mokre: ser, żółtka, ocet, aromat, śmietana umieścić w wyższym naczyniu i dokładnie zblendować na jednolitą masę. Do masy wsypać produkty sypkie i wyrobić dłonią jednolite ciasto. Ciasto nie może być za twarde i za klejące. Moje ciasto lekko przyklejało się do dłoni. Kawałki ciasta rozwałkowywać na grubość około 1cm. Aby ciasto nie przyklejało się do wałka i stolnicy należy delikatnie podsypać z dwóch stron mąką. Do wykrawania użyć np. szklanki i kieliszka. Smażyć na gorącym tłuszczu w małym rondelku, poprzez całkowite zanurzenie oponki. Podczas smażenia przewracać na dwie strony, aby były rumiane i równomiernie usmażone. Odkładać na talerz wyłożony kawałkiem ręcznika papierowego. Po wystudzeniu posypać pudrem z ksylitolu.
SMACZNEGO