Omlet z czerwoną papryką

 

 

Bardzo prosty, dwuskładnikowy omlet. Aby był smaczny, warto przygotować go z dobrego jajka (najlepiej od kur z wolnego wybiegu, co ma wpływ na smak jajek) i masła klarowanego. Trzeba pamiętać, że papryka należy do warzyw psiankowatych i może (ale nie musi) w przypadku różnych przewlekłych schorzeń powodować nasilenie objawów. Nie jest to oczywiście zasadą i nie dotyczy wszystkich. Do przygotowania omletu użyłam niewielką ilość świeżej papryki, która jet źródłem wielu witamin takich jak: A, B, C i E. Jest bardzo dobrym źródłem antyoksydantów, które mają prozdrowotny wpływ na człowieka.

Składniki:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka drobno pokrojonej czerwonej papryki
  • masło klarowane do smażenia
  • sól kamienna
  • pieprz czarny mielony

Wykonanie:

Jajko wybić do kubeczka. Rozmieszać z drobno krojoną w kostkę papryką, solą i niewielką ilością mielonego czarnego pieprzu. Na patelni rozpuścić klarowane masło i wylać na jajo z papryką. Po usmażeniu jednej strony delikatnie przewrócić na drugą. Podawać na ciepło

SMACZNEGO