Ogórki małosolne

Pokazały się ogórki gruntowe więc czas na ich ukiszenie. Przygotowanie ogórków małosolnych jest bardzo proste. Wystarczą tylko dobre, twarde ogórki gruntowe, trochę czosnku, kopru, chrzanu, wody z solą i gotowe. Już na drugi dzień od ukiszenia cudownie smakują a po 2,3 dniach nabierają właściwego aromatu. Mogą stanowić bazę do różnych surówek, sałatek a także do bezpośredniego zjedzenia. Są po prostu pyszne.

Składniki:
1 kg ogórków gruntowych
3 ząbki czosnku
kilka łodyg kopru
2-3 łodyżki chrzanu (lub części środkowej „twardej” liścia)
1 pełna łyżka soli kamiennej na 1 litr gorącej wody

Wykonanie:
Ogórki myjemy i wrzucamy do słoja, garnka lub innego pojemnika (najlepiej kamionki). Wrzucamy łodygi kopru, chrzanu oraz pokrojone ząbki czosnku. Zalewamy gorącą wodą w ilości takiej aby przykryła ogórki. Umieszczamy na wierzchu ciężki talerz aby wszystkie ogórki znajdowały się pod wodą. Aby szybciej ogórki nabrały smaku można nakłuć je widelcem lub obciąć końcówki. Z reguły robię od razu około 2 kg, które bardzo szybko znikają.

SMACZNEGO