Odwrócony truskawkowy sernik na zimno z galaretką

Dlaczego odwrócony? Nie takie było założenie ale wyszło całkiem fajne ciasto, więc dzielę się przepisem. Galaretka, która miała znajdować się na górze spłynęła na dno i dopiero po odwróceniu ciasta prawdziwy efekt został osiągnięty.

Składniki:
200 gramów truskawek
250 gramów białego twarogu
2 jajka
1 łyżka masła
2 galaretki o smaku truskawkowym bez cukru
Ok.6 łyżek ksylitolu

Wykonanie:
Truskawki umyć, usunąć szypułki i pognieść widelcem. Włożyć do garnka. Wsypać 3 łyżki ksylitolu i razem zagotować do uzyskania musu. Odłożyć do kubka 3 łyżki musu. Twaróg rozdrobnić i wrzucić do wyższego naczynia. Dodać mus truskawkowy z garnka i łyżkę miękkiego masła. Jajka umyć i dokładnie wyparzyć we wrzątku poprzez całkowite zanurzenie na ok. 10 do 15 sekund. Oddzielić żółtka od białek. Do żółtek dodać 1-2 łyżeczki ksylitolu i ubić mikserem do białości. Dodać ubite żółtka do sera i musu. Wszystko zblendować na gładką masę. Jeżeli mada jest za gęsta i twarda można dodać łyżkę jogurtu. Wszystko zależy jakim twarogiem dysponujemy. W około 100 ml wrzątku rozpuścić 1 op.galaretki. Po dokładnym jej rozpuszczeniu odstawić do wystygnięcia ale nie stężenia. Białka jajek ubić na sztywno z łyżką ksylitolu. Dodać do masy twarogowej. Delikatnie wymieszać. Wystudzoną galaretkę wlać do masy krótko miksując całość. Wylać do płaskiego naczynia. Użyłam części górnej od naczynia żaroodpornego o średnicy 23cm. Odstawić do stężenia. Przygotować galaretkę do polania wierzchu. W 200 do 250 ml wrzątku rozpuścić dokładnie galaretkę z łyżką ksylitolu. Dodać do galaretki pozostały mus z truskawek i wymieszać. Odstawić do schłodzenia po czym wylać delikatnie na sernik. U mnie galaretka była zbyt rzadka i spłynęła na spód. Zbyt szybko wylałam ją na ciasto. W ten sposób powstał odwrócony sernik. Zamierzenie było takie, aby galaretka była na tyle gęsta aby stężała na górze ciasta. Muszę jednak przyznać, że ta wersja wyszła na tyle interesująco, że postanowiłam ją wstawić na stronę. Ciasto kroimypo i odwracamy każdy kawałek kładąc go na talerzyku. Przybieramy połówką truskawki.

SMACZNEGO