Lekko uduszony szpinak z dodatkiem czosnku razem z białym twarogiem i suszonymi pomidorami stanowią bardzo smaczny farsz. Może on być użyty do naleśników oraz jako dodatek makaronu. Do wykonania tej potrawy nadaje się każdy rodzaj naleśników. Propozycje przepisów na naleśniki zarówno bezglutenowe jak i zawierające gluten znajdują się tu. Użyłam sera twarogowego kupionego na wagę.
Z podanej ilość uzyskałam farsz, którym posmarowałam 3 sztuki naleśników.
Składniki na wykonanie farszu:
- 200 gramów szpinaku świeżego
- 100 gramów białego sera
- 2 duże ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek lub łyżka masła klarowanego
- 3 suszone pomidory z oleju
- sól kamienna
- pieprz czarny mielony
Wykonanie farszu:
Na oliwę wylaną na patelni wycisnąć przez praskę czosnek. Chwilę przesmażyć i wrzucić liście świeżego szpinaku. Udusić do momentu, aż liście zwiotczeją i znacznie zmniejszą objętość. Dodać do białego sera umieszczonego w misce i pogniecionego widelcem. Pomidory wyjąć z oleju i drobno pokroić. Dodać do sera. Wszystko połączyć razem i doprawić solą i pieprzem do smaku. Naleśniki smarować farszem i zawijać w rulon lub w trójkąty.
SMACZNEGO