Bezglutenowe naleśniki z soczewicy i mleka kokosowego

Ciekawa propozycja skierowana dla osób wykluczających z diety nabiał i gluten. Naleśniki są bardzo smaczne i można je konsumować z różnymi dodatkami. Będą smakować zarówno na wytrawnie jak i z jogurtem naturalnym czy dodatkiem odrobiny dżemu na ksylitolu lub prażonymi ziarnami. Do ich przygotowania użyłam mleka kokosowego, które było o bardzo gęstej konsystencji dlatego musiałam dolać wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Proces smażenia trwa odrobinę dłużej niż zwykłych naleśników na bazie mąki orkiszowej. Z podanej ilości usmażyłam porcję naleśników dla jednej osoby (3 sztuki). Użyłam małej patelni do smażenia naleśników.

Składniki:

  • 1 jajko
  • 90 gramów mleka kokosowego
  • 20 gramów mąki z soczewicy
  • odrobina soli kamiennej
  • woda (w ilości uzależnionej od gęstości mleka kokosowego)
  • 1 łyżeczka oleju (do ciasta)
  • olej rzepakowy do smażenia (można zastosować inny roślinny tłuszcz)

Wykonanie:

Do małego rondelka wbić całe jajko. Dodać mąkę z soczewicy, mleko kokosowe, sól, olej i dokładnie połączyć składniki. W razie potrzeby dolać wody, aby ciasto miało odpowiednią konsystencję umożliwiającą rozprowadzenie go na całej patelni. Odstawić na kilka minut. Smażyć na bardzo małej ilości tłuszczu. Przewracać na drugą stronę dopiero po dobrze usmażonej jednej powierzchni naleśnika.

SMACZNEGO