Naleśniki z makiem

 

Naleśniki z tym farszem mogą być podane jako drugie danie obiadowe, na kolację, śniadanie, a nawet jako deser. Naleśniki można przygotować według różnych przepisów, z różnych mąk. Tym razem skusiłam się na przygotowanie naleśników na jogurcie. Sekretem smaku naleśników jest duża ilość pysznego makowego nadzienia.

Składniki do przygotowania farszu:

  • kilka łyżek suchego maku niebieskiego
  • około 1 pełnej łyżki masła 82%
  • ksylitol w pudrze (ilość według własnego smaku)
  • 2-3 krople aromatu migdałowego

Wykonanie:

Mak ugotować w wodzie do miękkości. Odcedzić na sicie z małymi oczkami. W rondelku rozpuścić masło. Zdjąć z ognia i wsypać mak. Zblendować. Dosypać ksylitolu w pudrze w ilości takiej jaka nam smakuje, dodać aromat (ostrożnie). Masę nakładać na naleśniki i zwijać w rulony. Podsmażyć gotowe naleśniki na maśle, będą wtedy z lekko chrupiącą skórką, a masło nada im delikatnego smaku.

SMACZNEGO