Naleśniki z kapustą kiszoną i świeżą oraz cebulą

 

Naleśniki wykonałam z mąki orkiszowej, jednak do ich przygotowania można użyć mąki bezglutenowej np:
mąki z soczewicy – przepis znajduje się tutaj 
mąki z ciecierzycy – przepis znajduje się tutaj
mąki z ryżu brązowego, ciecierzycy i mąki jaglanej – przepis znajduje się tutaj
lub z glutenem:
na bazie mąki orkiszowej z dodatkiem naturalnego domowego jogurtu – przepis znajduje się tutaj

Składniki na farsz:

  • 2 pełne garści domowej kapusty kiszonej
  • 2 garści pokrojonej drobno świeżej białej kapusty
  • 2 średniej wielkości żółte cebule
  • kilka łyżek oleju (rodzaj według uznania – użyłam oleju słonecznikowego)
  • sól kamienna
  • świeży mielony czarny pieprz
  • natka pietruszki

Wykonanie:

Kapustę kiszoną oraz pokrojoną świeżą kapustę biała zalać wodą i ugotować do miękkości. Odcedzić. Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Na patelni na kilku łyżkach oleju usmażyć cebulę do lekkiego zrumienienia, a następnie lekko podlać wodą, aby cebula zmiękła. Do gotowej cebuli dodać odcedzoną kapustę. Posypać lekko solą i mielonym pieprzem. Wymieszać wszystko razem. Nakładać farsz na usmażone naleśniki i zwijać w rulony. Podawać ciepłe, posypane krojoną natką pietruszki.

SMACZNEGO