Naleśniki do przygotowania tej potrawy można przygotować z różnych mąk. Mogą być to naleśniki na bazie mąki orkiszowej lub innych mąk bezglutenowych albo mieszanek. Kilka przepisów znajduje się tutaj.
Farsz składa się z 3 składników. Przygotowałam go z użyciem masła 82%. Dania jest proste do wykonania i nie zabiera dużo czasu.
Jako dodatek zastosowałam dip czosnkowy, a dla chrupkości dodałam niewielką ilość drobno krojonego świeżego ogórka.
Składniki na farsz:
- 3 niewielkie czerwone cebule
- 2 garści startego na tarce o grubych oczkach korzenia selera
- 3 pełne łyżeczki masła 82%
- 2 plasterki szynki
- sól kamienna
- mielony czarny pieprz
Wykonanie farszu:
Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić 1 łyżeczkę masła i zeszklić cebulę, lekko podlewając wodą, aby cebula się nie przysmażyła. Odłożyć do miseczki. Na patelni ponownie rozpuścić kolejną łyżeczkę masła i przysmażyć starty korzeń selera. W momencie, gdy będzie lekko zmieniał kolor podlać niewielką ilością wody, przykryć pokrywką i zmniejszyć ogień. Udusić do miękkości. Odłożyć do miseczki z cebulą. Na patelnię dodać łyżeczkę masła i pokrojone drobno plastry szynki. Przysmażyć, a następnie dodać do niej uduszoną cebulę i seler. Zdjąć z ognia. Doprawić solą kamienną i mielonym czarnym pieprzem. Gotowy farsz nanieść na usmażone naleśniki i zawijać w rulon. Gotowe naleśniki można podać z dipem czosnkowym, posypane niewielką ilością pokrojonego w kostkę świeżego ogórka.
SMACZNEGO