Naleśniki z farszem z czerwonej cebuli, selerem i szynką

 

 

Naleśniki do przygotowania tej potrawy można przygotować z różnych mąk. Mogą być to naleśniki na bazie mąki orkiszowej lub innych mąk bezglutenowych albo mieszanek. Kilka przepisów znajduje się tutaj.
Farsz składa się z 3 składników. Przygotowałam go z użyciem masła 82%. Dania jest proste do wykonania i nie zabiera dużo czasu.
Jako dodatek zastosowałam dip czosnkowy, a dla chrupkości dodałam niewielką ilość drobno krojonego świeżego ogórka.

Składniki na farsz:

  • 3 niewielkie czerwone cebule
  • 2 garści startego na tarce o grubych oczkach korzenia selera
  • 3 pełne łyżeczki masła 82%
  • 2 plasterki szynki
  • sól kamienna
  • mielony czarny pieprz

Wykonanie farszu:

Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić 1 łyżeczkę masła i zeszklić cebulę, lekko podlewając wodą, aby cebula się nie przysmażyła. Odłożyć do miseczki. Na patelni ponownie rozpuścić kolejną łyżeczkę masła i przysmażyć starty korzeń selera. W momencie, gdy będzie lekko zmieniał kolor podlać niewielką ilością wody, przykryć pokrywką i zmniejszyć ogień. Udusić do miękkości. Odłożyć do miseczki z cebulą. Na patelnię dodać łyżeczkę masła i pokrojone drobno plastry szynki. Przysmażyć, a następnie dodać do niej uduszoną cebulę i seler. Zdjąć z ognia. Doprawić solą kamienną i mielonym czarnym pieprzem. Gotowy farsz nanieść na usmażone naleśniki i zawijać w rulon. Gotowe naleśniki można podać z dipem czosnkowym, posypane niewielką ilością pokrojonego w kostkę świeżego ogórka.

SMACZNEGO