Naleśniki owsiane – bez glutenu i bez nabiału

 

Proste i szybkie w przygotowaniu. Można podawać z różnymi farszami, z owocami, serem czy posypane ksylitolem. Są smaczne i co ważne dla wszystkich. Mąkę owsianą przygotowałam poprzez zmielenie płatków owsianych górskich w młynku elektrycznym do kawy. Aby mąka była jednolita można dodatkowo przesypać ją po zmieleniu przez sitko, a pozostałości ponownie zmielić i czynność powtórzyć.

Ilość mąki użytej w przepisie jest uzależniona od wielkości jajka i łyżki. Ciasto naleśnikowe powinno poddawać się lekkiemu rozlaniu się na patelni, aby naleśniki wychodziły dość cienkie. Zbyt wodniste ciasto uniemożliwia przewrócenie naleśników na drugą stronę podczas smażenia (pękają).

Do uzyskania mąki najlepiej użyć płatków owsianych tzw.górskich, nie błyskawicznych. Zwykłe płatki produkowane są z całego ziarna, natomiast płatki błyskawiczne są produkowane z rozdrobnionego ziarna, które dodatkowo są poddane obróbce hydrotermicznej polegającej na parowaniu ziarna, prażeniu, a następnie obłuskiwaniu, krojeniu i płatkowaniu (tracą dużą część cennych wartości odżywczych).

Z poniższych ilości usmażyłam dwa niewielkie naleśniki.

Składniki:

  • 1 małe jajko
  • ok. 60 ml chłodnej wody
  • ok. 3 pełnych łyżek mąki owsianej
  • odrobina tłuszczu (oleju) do posmarowania patelni

Wykonanie:

Do kubka (najlepiej użyć wąskiego i wysokiego, co umożliwia szybkie połączenie składników tzw. mątewką/firlejką, można użyć również miksera) wbić jajko. Wsypać mąkę owsianą, szczyptę soli i wlać niewielką ilość wody. Wymieszać i dolać taką ilość wody, aby uzyskać odpowiednią gęstość ciasta. Odstawić na chwilę. Patelnię posmarowaną niewielką ilością oleju (używam patelni teflonowej, dedykowanej do smażenia naleśników – jest bardzo płytka) dobrze rozgrzać. Wylać porcję ciasta rozprowadzając go po całej patelni. Chwilę przesmażyć i odwrócić naleśnik na drugą stronę. Czynność powtórzyć z drugą porcją ciasta.

 

SMACZNEGO