Naleśniki można nadziewać różnym farszem. Pokusiłam się na tradycyjne z serem – na słodko. Mieszanka mąk orkiszowej i ciecierzycowej (besan) sprawdziła się w ich przygotowaniu bardzo dobrze.
Składniki:
- 1 jajko
- 1 białko
- 100 ml mleka koziego (lub roślinnego)
- 2 szczypty soli himalajskiej drobnomielonej lub kamiennej
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 2 łyżki mąki orkiszowej
- 2 łyżki mąki z ciecierzycy (besan)
Składniki na masę serową:
- 200 gramów białego twarogu
- 2 łyżki ksylitolu
- kilka kropli aromatu waniliowego
- 1 jajko
- szczypta soli
Wykonanie farszu serowego:
Biały twaróg pognieść widelcem. Dodać ksylitol i kilka kropli aromatu (ostrożnie, żeby nie za dużo) oraz odrobinę soli. Do sera wybić całe jajko. Całość dokładnie zmiksować aby ser był jednolity i kremowy.
Wykonanie naleśników:
Do wybitego jajka dodać dodatkowo 1 białko z jajka. Wsypać mąkę, dolać mleko. Dodać szczyptę soli oraz łyżeczkę oleju. Dokładnie rozmącić lub zmiksować do uzyskania jednolitego ciasta. Odstawić na 10 minut. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju smażyć cienkie naleśniki z dwóch stron, do ich zarumienienia. Po ich usmażeniu przełożyć masą serową, składając je dwukrotnie. Złożone naleśniki przesmażyć z dwóch stron, aby masa serowa dokładnie się ścięła. Danie podałam z kleksem z naturalnego jogurtu i plasterkiem truskawki.
SMACZNEGO