Proste i bardzo smaczne naleśniki z nadzieniem szpinakowo-serowo-czosnkowym z jajkiem na twardo. Danie zarówno obiadowe jak i propozycja na śniadanię czy kolację. Poniższe ilości podane do wykonanie 4 sztuk naleśników.
Składniki na naleśniki:
- 60 gram mąki orkiszowej z pełnego przemiału
- 50 ml wody chłodnej
- 50 ml mleka koziego
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 1 całe jajko
- 1 łyżeczka oleju
- sól
- olej do smażenia
Składniki na farsz:
- ok. 4 pełnych dużych garści świeżego szpinaku (użyłam całe opakowanie)
- 2-3 duże ząbki czosnku
- 2 łyżki śmietany 18% (do sera)
- 2 łyżki śmietany 18% (do szpinaku)
- 1 łyżka masła
- 2 pełne łyżki twarogu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 jajko ugotowane na twardo
- sól kamienna/himalajska/morska
- pieprz czarny mielony
Wykonanie naleśników:
Połączyć składniki i dobrze wymieszać. Najlepiej zrobić to mikserem. Odstawić na ok 10 minut. Smażyć na gorącej patelni na niewielkiej ilości oleju cienkie naleśniki, obsmażając z dwóch stron.
Wykonanie farszu:
Na łyżce masła udusisić umyty szpinak. Gdy szpinak zmniejszy swoją objętość dodać przeciśnięty ząbek czosnku. Na koniec dodać 2 łyżki śmietany i krótko przesmażyć. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Do twarogu dodać śmietanę, przeciśnięty czosnek i zblendować. Doprawić solą i odrobiną pieprzu.
Naleśniki posmarować serkiem, położyć szpinak oraz posypać jakiem startym na tarce o grubych oczkach. Złożyć w trójkąty.
SMACZNEGO
Wykonanie naleśników: