Naleśniki orkiszowe z serkiem czosnkowym, jajkiem i szpinakiem

Proste i bardzo smaczne naleśniki z nadzieniem szpinakowo-serowo-czosnkowym z jajkiem na twardo. Danie zarówno obiadowe jak i propozycja na śniadanię czy kolację. Poniższe ilości podane do wykonanie 4 sztuk naleśników.

Składniki na naleśniki:

  • 60 gram mąki orkiszowej z pełnego przemiału
  • 50 ml wody chłodnej
  • 50 ml mleka koziego
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 całe jajko
  • 1 łyżeczka oleju
  • sól
  • olej do smażenia

Składniki na farsz:

  • ok. 4 pełnych dużych garści świeżego szpinaku (użyłam całe opakowanie)
  • 2-3 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietany 18% (do sera)
  • 2 łyżki śmietany 18% (do szpinaku)
  • 1 łyżka masła
  • 2 pełne łyżki twarogu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • sól kamienna/himalajska/morska
  • pieprz czarny mielony

Wykonanie naleśników:

Połączyć składniki i dobrze wymieszać. Najlepiej zrobić to mikserem. Odstawić na ok 10 minut. Smażyć na gorącej patelni na niewielkiej ilości oleju cienkie naleśniki, obsmażając z dwóch stron.

Wykonanie farszu:

Na łyżce masła udusisić umyty szpinak. Gdy szpinak zmniejszy swoją objętość dodać przeciśnięty ząbek czosnku. Na koniec dodać 2 łyżki śmietany i krótko przesmażyć. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Do twarogu dodać śmietanę, przeciśnięty czosnek i zblendować. Doprawić solą i odrobiną pieprzu.

Naleśniki posmarować serkiem, położyć szpinak oraz posypać jakiem startym na tarce o grubych oczkach. Złożyć w trójkąty.

SMACZNEGO

Wykonanie naleśników: