Naleśniki orkiszowe z parówką i duszoną cebulą

Naleśniki można spożywać na słodko oraz z różnymi dodatkami. Wystarczy kilka naleśników i trochę pomysłu. Dzisiaj postanowiłam zrobić proste nadzienie. Wystarczyły dwie cienkie parówki oraz cebula. Jako dodatek dodałam kilka rzodkiewek i posypałam natką pietruszki. Kupując parówki trzeba zwrócić uwagę na ich skład, czytając etykietę.

Składniki do przygotowania naleśników:

  • 60 gram mąki orkiszowej z pełnego przemiału
  • 50 ml wody chłodnej
  • 50 ml mleka koziego
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 całe jajko
  • sól
  • olej do smażenia

Składniki do przygotowania nadzienia:

  • 2 sztuki cienkich parówek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Wykonanie:

Połączyć składniki na naleśniki i dobrze wymieszać. Odstawić na ok 10 minut. Smażyć na gorącej patelni cienkie placki. Odstawić.
Parówkę pokroić w około 1 cm krążki. Cebulę obrać, umyć i pokroić w półkrążki. Na tłuszczu lekko podsmażyć cebulę, a następnie ją poddusić pod przykryciem, aby była szklista i miękka. Pod koniec dodać pokrojone parówki. Lekko posolić.
Na każdy naleśnik nakładać farsz, a następnie zawinąć naleśniki.

SMACZNEGO