Naleśniki można spożywać na słodko oraz z różnymi dodatkami. Wystarczy kilka naleśników i trochę pomysłu. Dzisiaj postanowiłam zrobić proste nadzienie. Wystarczyły dwie cienkie parówki oraz cebula. Jako dodatek dodałam kilka rzodkiewek i posypałam natką pietruszki. Kupując parówki trzeba zwrócić uwagę na ich skład, czytając etykietę.
Składniki do przygotowania naleśników:
- 60 gram mąki orkiszowej z pełnego przemiału
- 50 ml wody chłodnej
- 50 ml mleka koziego
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 1 całe jajko
- sól
- olej do smażenia
Składniki do przygotowania nadzienia:
- 2 sztuki cienkich parówek
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Wykonanie:
Połączyć składniki na naleśniki i dobrze wymieszać. Odstawić na ok 10 minut. Smażyć na gorącej patelni cienkie placki. Odstawić.
Parówkę pokroić w około 1 cm krążki. Cebulę obrać, umyć i pokroić w półkrążki. Na tłuszczu lekko podsmażyć cebulę, a następnie ją poddusić pod przykryciem, aby była szklista i miękka. Pod koniec dodać pokrojone parówki. Lekko posolić.
Na każdy naleśnik nakładać farsz, a następnie zawinąć naleśniki.
SMACZNEGO