Naleśniki orkiszowe z dżemem porzeczkowym

Naleśniki z błyskawicznym dżemem porzeczkowym. Dżem przygotowałam z kilku garści świeżych porzeczek. Wystarczy wrzucić je na patelnię, lekko pognieść widelcem, dolać niewielką ilość wody (2-3 łyżki) i ksylitol do smaku według uznania. Przesmażyć do odparowania wody i soku, aby konsystencja nadawała się do posmarowania i nie spływała. Dla mnie – pycha.

Składniki:

  • 60 gram mąki orkiszowej z pełnego przemiału
  • 50 ml wody chłodnej
  • 50 ml mleka koziego
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 całe jajko
  • 1 łyżeczka oleju
  • sól
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Połączyć składniki i dobrze wymieszać. Odstawić na ok 10 minut. Smażyć na gorącej patelni cienkie naleśnik z dwóch stron.i. Po usmażeniu posmarować dżemem. Dodatkowo naleśniki polałam niewielką ilością śmietany niskoprocentowej.

SMACZNEGO