Propozycja naleśników bez laktozy. Zamiast mleka dodałam domowy jogurt naturalny. Dodatek wody gazowanej spowodował, że naleśniki są puszyste. Jogurt naturalny nie jest wyczuwalny w smaku. Naleśniki smażyłam na patelni o średnicy 22 cm. Z podanych proporcji uzyskałam 8 sztuk. Naleśniki świetnie smakują z każdym nadzieniem, zarówno słodkim ( z serkiem, posypane ksylitolem, dżemem, jogurtem, owocami) jak i wytrawnym. Na bazie takich naleśników można przygotować krokiety z nadzieniem według własnego gustu i smaku (mięsny, warzywny, z kiszoną kapustą). Podane proporcje produktów mogą się nieznacznie zmienić, gdyż uzależnione jest to od gęstości jogurtu, czy też wielkości jajka lub użytej łyżki jako miarki.
Ciasto powinno mieć taką gęstość, aby można było wykonać cienkie placki, jednak aby nie było zbyt rzadkie, co utrudni ich przewracanie na drugą stronę podczas smażenia.
Składniki:
- 4 łyżki jogurtu naturalnego (najlepiej wykonanego w domu – przepis znajduje się tutaj)
- 200 ml wody gazowanej
- 1 łyżeczka oleju
- 1 jajko
- szczypta soli
- 8 łyżek mąki orkiszowej jasnej
- olej przeznaczony do smażenia
Wykonanie:
Do naczynia wbić całe jajko. Dodać jogurt, mąkę, wodę gazowaną, sól i łyżeczkę oleju. Składniki połączyć ze sobą (można to zrobić z pomocą miksera bądź zwykłej mątewki). Ciasto odstawić na 20 min. Po tym czasie zmieszać i smażyć na gorącej patelni, na bardzo małej ilości oleju. Gdy naleśnik w widoczny sposób usmaży się z jednej strony (brzegi naleśnika podniosą się lekko ku górze), przewrócić go na drugą stronę i lekko dosmażyć.
SMACZNEGO