Naleśniki jaglane z cynamonem i jagodami

Trochę inne od tradycyjnych naleśników ale również smaczne. Powoli kończą się jagody więc warto je zrobić.

Składniki:
150 ml mleka kokosowego (robiłam na mleku sporządzonym własnoręcznie)
1 jajko
6-7 łyżek mąki jaglanej
1 łyżeczka oleju
1 łyżeczka cynamonu
odrobina soli
dodatkowo:
3 pełne łyżki jogurtu naturalnego
3-4 łyżki jagód
1 łyżeczka nasion chia
2 łyżeczki ksylitolu
listki mięty (opcjonalnie)


Wykonanie:

Do mleka kokosowego wbić całe jajko, dodać mąkę jaglaną, olej, cynamon, odrobinę soli. Dokładnie wymieszać mątewką lub mikserem i odstawić ciasto na 10-15 minut. W międzyczasie przygotowujemy sos jagodowy. Dokładnie myjemy jagody i odsączamy je na sitku. Dodajemy owoce do jogurtu (około 1-2 łyżki, pozostałe jagody pozostawiamy do posypania naleśników przed zawinięciem i na wierzch). Wsypujemy ksylitol i nasiona chia (zagęszczą sos). Wszystko blendujemy i odstawiamy na około 10 minut. Rozpoczynamy smażenie naleśników. Ciasto powinno być takiej konsystencji, aby dobrze rozprowadzało się na całej patelni i żeby nie było za rzadkie. Rozgrzewamy patelnię i dodajemy łyżeczkę oleju. Smażymy naleśniki z dwóch stron. Usmażone posypujemy owocami, zwijamy, polewamy sosem jagodowym i posypujemy pozostałymi jagodami. Podajemy z listkami miętą (opcjonalnie).

SMACZNEGO