Nadziewane kotlety ze schabu

wpis w: Dania obiadowe, Kulinaria | 0

Schabowy w innej odsłonie. Wystarczy trochę dobrej słoniny, cebula, zioła, paryka i mamy nowy smak.

Składniki:

  • 4-5 plastrów schabu bez kości
  • 2 cebule białe średniej wielkości
  • 1 mała cała czerwona papryka
  • kilka plastrów dobrej słoniny
  • sól kamienna lub himalajska do smaku
  • czarny mielony pieprz
  • 3 liście laurowe
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • 1 pełna łyżka smalcu do smażenia kotletów (opcjonalnie olej rzepakowy/olej kokosowy)
  • 1-1,5 łyżki mąki orkiszowej z pełnego przemiału do zagęszczenia sosu
  • 2 łyżki suszonych warzyw (lub świeże warzywa starte na grubszych oczkach typu seler, pietruszka)
  • 1 garść swieżego majeranku
  • kilka sztuk wykałaczek

Wykonanie:

Plastry schabu umyć i rozbić tłuczkiem do mięsa. Aby mięso nie pryskało najlepiej przykryć je kawałkiem folii lub włożyć do woreczka foliowego i dopiero rozbijać. Posolić i posypać czarnym mielonym pieprzem. Umytą, obraną białą cebulę pokroić w drobną kostkę. Podobnie postępować z papryką ale uprzednio wydrążyć z niej gniazdo nasienne wraz z nasionkami. Plastry słoniny podobnie jak cebulę i paprykę drobno pokroić. Odłożyć połowę pokrojonej cebuli i papryki (przyda się do sosu). Składniki (papryka, cebula i słonina) wymieszać ze sobą dodając niewielką ilość soli oraz mielonego pieprzu. Gotowy farsz nakładać na cały rozbity kotlet i zawijać. Aby kotlety nie rozwinęły się podczas smażenia spiąć je wykałaczkami (po 1 szt. na kotlet). Gotowe kotlety smażyć na gorącym tłuszczu z dwóch stron do ich zarumienienia. Nastęnie zalać ok. 1 szklanką wody. Dusić pod przykryciem na małym ogniu. Na osobnej patelni usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu pozostałą ilość cebuli do jej lekkiego zarumienienia. Dodać do kotletów wraz z pozostałą papryką i suszonymi warzywami. Dosypać majeranku. Całość dusić do miękkości pod przykryciem. Po tym czasie w niewielkiej ilości zimnej wody rozrobić mąkę. Wlać do sosu ciągle mieszając. Można wyjąc kotlety wtedy łatwiej będzie uzyskać jednolity sos. Jeżeli sosu jest zbyt mało lub jest za gęsty można dolać niewielką ilość wody. Zagotować. Doprawić sos pieprzem i solą według własnych preferencji i smaku.

SMACZNEGO