Ciasto mocno kakaowe. Wilgoci nadaje niewielka ilość jabłka oraz pyszna polewa kakaowa. Do ciasta użyłam oleju, który również powoduje, że ciasto nie jest suche. Wielkość ciasta po upieczeniu – 18 x 24 cm.
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 2 niewielkie jajka
- 1/2 szklanki ksylitolu
- kilka kropli zapachu śmietankowego do ciast
- mała szczypta soli kamiennej
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 pełne łyżki kakao
- 60 ml oleju (użyłam rzepakowego)
- 30 ml chłodnej wody
- 1 jabłko
Składniki na polewę kakaową:
- 1,5 łyżki kakao
- 1,5 łyżki śmietanki/mleka kokosowego lub śmietany 18%
- 1,5 łyżki ksylitolu
- 50 gramów oleju kokosowego
- odrobina aromatu śmietankowego do ciast (opcjonalnie)
Wykonanie ciasta:
Całe jajka ubić z ksylitolem na puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną, kakao oraz małą szczyptą soli. Dolać olej, aromat i wodę. Chwilę zmiksować. Wsypać pokrojone w kostkę jabłko.Wymieszać łyżką i wylać na małą foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok.35 minut (do suchego patyczka). Piekłam z funkcją grzania góra-dół.
Wykonanie polewy kakaowej:
Wszystkie składniki umieścić w małym metalowym rondelku. Mieszając rozpuścić składniki, doprowadzając niemalże do zagotowania.
SMACZNEGO