Murzynek na mące orkiszowej pełnoziarnistej z jabłkiem

 

 

Ciasto mocno kakaowe. Wilgoci nadaje niewielka ilość jabłka oraz pyszna polewa kakaowa. Do ciasta użyłam oleju, który również powoduje, że ciasto nie jest suche. Wielkość ciasta po upieczeniu – 18 x 24 cm.

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 2 niewielkie jajka
  • 1/2 szklanki ksylitolu
  • kilka kropli zapachu śmietankowego do ciast
  • mała szczypta soli kamiennej
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 pełne łyżki kakao
  • 60 ml oleju (użyłam rzepakowego)
  • 30 ml chłodnej wody
  • 1 jabłko

Składniki na polewę kakaową:

  • 1,5 łyżki kakao
  • 1,5 łyżki śmietanki/mleka kokosowego lub śmietany 18%
  • 1,5 łyżki ksylitolu
  • 50 gramów oleju kokosowego
  • odrobina aromatu śmietankowego do ciast (opcjonalnie)

Wykonanie ciasta:

Całe jajka ubić z ksylitolem na puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną, kakao oraz małą szczyptą soli. Dolać olej, aromat i wodę. Chwilę zmiksować. Wsypać pokrojone w kostkę jabłko.Wymieszać łyżką i wylać na małą foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok.35 minut (do suchego patyczka). Piekłam z funkcją grzania góra-dół.

Wykonanie polewy kakaowej:

Wszystkie składniki umieścić w małym metalowym rondelku. Mieszając rozpuścić składniki, doprowadzając niemalże do zagotowania.

SMACZNEGO