Muffiny czyli babeczki z kremem można przygotować zarówno z użyciem mąki orkiszowej jak i w wersji bezglutenowej na bazie mąki jaglanej. Z podanej ilości składników wykonałam 12 sztuk babeczek. Do ozdobienia użyłam jagodów goji oraz borówkę amerykańską. Aby przełamać smak mąki jaglanej dodałam kilka kropli (ostrożnie z ilością) waniliowego aromatu do ciast.
Składniki na muffinki:
- 2 jajka
- 3 łyżki ksylitolu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 pełne łyżki mąki jaglanej lub orkiszowej jasnej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- ok.3 kropli aromatu waniliowego do ciast
- szczypta soli
Składniki na krem:
- 250 gramów serka mascarpone
- 1 łyżka masła 82%
- 1 jajko
- 3 pełne łyżeczki ksylitolu (1 łyżeczka do żółtka, 2 łyżeczki do białka)
- 2 płaskie łyżeczki rozpuszczalnej kawy inki
- 1-2 łyżeczki ciepłej wody (ro rozpuszczenia kawy)
- 1 płaska łyżeczka żelatyny
- 2 łyżeczki wrzątku do rozpuszczenia żelatyny
dodatkowo:
- 125 gramów borówki amerykańskiej
- garstka jagód goji
Wykonanie ciasta:
Jajka wybić do naczynia i wsypać ksylitol. Ubić mikserem do białości. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, olej, aromat oraz sól i zmiksować (krótko) do połączenia się składników. Przelać do foremek (użyłam papierowych papilotek). Do każdej foremki wlać ok. 2 łyżek ciasta. Wstawić do gorącego piekarnika (175 stopni). Piec ok 17 minut (do suchego patyczka). Wystudzić.
Wykonanie kremu:
Jajko wyparzyć poprzez całkowite zanurzenie we wrzątku przez ok 15 sekund. Wytrzeć do sucha i oddzielić białko od żółtka. Do żółtka dodać łyżeczkę ksylitolu, do białka 2 łyżeczki-pełne). Ubić mikserem żółtko do białości. Mascarpone ubić z dodatkiem masła. Dodać żółtko do serka oraz rozpuszczoną kawę. Połączyć. Ubić na sztywno białka z ksylitolem. Dodać do serka. Rozpuścić żelatynę, dokładnie wymieszać i po lekkim przestudzeniu wlać do masy bardzo krótko miksując. Krem umieścić w worku cukierniczym i wyciskać przez grubą tylkę bezpośrednio na babeczki. Udekorować.
SMACZNEGO