Mocno czekoladowe, pyszne i puszyste muffinki. Swoje babeczki podałam z sosem truskawkowym wykonanym z garści truskawek, ksylitolu, odrobiny soku z cytryny i serka mascarpone. Babeczki można polać lukrem z ksylitolu albo polać polewą czekoladową. W mojej wersji napełnione papilotki surowym ciastem umieściłam w foremkach do pieczenia ciastek i uzyskałam różne kształty muffinek (serca, gwiazdki, półksiężyce).
Składniki:
- 60 gramów mąki orkiszowej jasnej
- 60 ml oleju płynnego (słonecznikowy, rzepakowy)
- 75 gramów domowego jogurtu naturalnego
- 60 gramów ksylitolu
- 20 gramów kakao
- 15 gramów nasion chia
- 2 małe jajka lub 1 duże
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- kilka kropli aromatu waniliowego
Wykonanie:
Jajka ubić mikserem z ksylitolem na puszystą masę. Dodać domowy jogurt (jest bardzo gęsty), wlać olej i kilka kropli aromatu waniliowego. Wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać razem mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, nasiona chia i wsypać do masy z jajkami. Masę krótko zmiksować. Ciasto przelać do papilotek lub foremek (do 3/4 wysokości) i piec ok.18 minut w temperaturze 170 stopni (do tzw. suchego patyczka).
SMACZNEGO