Muffinki czekoladowe z nasionami chia

 

Mocno czekoladowe, pyszne i puszyste muffinki. Swoje babeczki podałam z sosem truskawkowym wykonanym z garści truskawek, ksylitolu, odrobiny soku z cytryny i serka mascarpone. Babeczki można polać lukrem z ksylitolu albo polać polewą czekoladową. W mojej wersji napełnione papilotki surowym ciastem umieściłam w foremkach do pieczenia ciastek i uzyskałam różne kształty muffinek (serca, gwiazdki, półksiężyce).

Składniki:

  • 60 gramów mąki orkiszowej jasnej
  • 60 ml oleju płynnego (słonecznikowy, rzepakowy)
  • 75 gramów domowego jogurtu naturalnego
  • 60 gramów ksylitolu
  • 20 gramów kakao
  • 15 gramów nasion chia
  • 2 małe jajka lub 1 duże
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • kilka kropli aromatu waniliowego

Wykonanie:

Jajka ubić mikserem z ksylitolem na puszystą masę. Dodać domowy jogurt (jest bardzo gęsty), wlać olej i kilka kropli aromatu waniliowego. Wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać razem mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, nasiona chia i wsypać do masy z jajkami. Masę krótko zmiksować. Ciasto przelać do papilotek lub foremek (do 3/4 wysokości) i piec ok.18 minut w temperaturze 170 stopni (do tzw. suchego patyczka).

SMACZNEGO