Moskole z serem i szpinakiem

wpis w: Dania obiadowe, Kulinaria | 0

Inspiracją do przygotowania tego dania była potrawa z podhala. Będąc kiedyś w Zakopanem zajadałam się pysznymi moskolami. Postanowiłam przyrządzić je w wersji zmodyfikowanej z dodatkiem farszu, który na szybko wymyśliłam. Wyszło pysznie. Do moskoli podałam jogurt naturalny, jednak bardzo dobrze smakować będzie sos czosnkowy, który dodatkowo doda ostrości tej potrawie.

Składniki na ciasto:
560 gramów purre z ziemniaków
1 płaska łyżeczka soli
75 gramów mąki orkiszowej pełnoziarnistej

Składniki na farsz:

2 średniej wielkości białe cebule
4 garści świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
160 gramów białego twarogu
1/2 do 1 łyżeczki płaskiej czarnego drobno mielonego pieprzu
sól himalajska drobno mielona do smaku
2-3 łyżki oleju rzepakowego lub innego tłuszczu

Do smażenia kotletów użyłam oleju rzepakowego

Wykonanie farszu:

Cebulę obrać, umyć i drobno pokroić. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić cebulę. Z liści szpinaku usunąć łodyżki, a następnie umyć go i obsuszyć. Szpinak dodać do cebuly i przesmażyć, aż liście będą miękkie (znacznie zmniejszą swoją objętość). Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili przesmażania zdjąć z ognia. Dodać pokruszony biały twaróg. Doprawić solą i pieprzem.

Wykonanie ciasta:

Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości. Ugnieść do uzyskania purre. Odstawić do wystudzenia, dzięki temu w ziemniakach wytworzy się skrobia oporna. Dodać sól oraz mąkę orkiszową. Wymieszać do połączenia się składników (robię to dłonią). Nabrać łyżkę ciasta i w dłoniach oprószonych mąką (ciasto nie będzie się wtedy kleić) najpierw zrobić kulkę, a następnie spłaszczyć. Na środek placuszka ułożyć łyżeczkę farszu i kleić jak pierogi. Następnie Spłaszczyć do grubości placka ok.1 cm, obtoczyć lekko w mące i odłożyć do smażenia.

 

SMACZNEGO