Młoda kapusta z wody z masłem i koperkiem

Młoda kapusta jest tak smaczna, że może stanowić samodzielne danie. Tym razem zamiast octu jabłkowego dodałam soku z cytryny co nadało potrawie bardziej świeży smak i aromat. Zamiast oleju do przygotowania cebuli użyłam masła. Dzięki temu danie stało się delikatniejsze i bardziej aksamitne w smaku.

Składniki:

  • 1 mała młoda kapusta
  • 1 pęczek koperku
  • 1 cebula
  • ksylitol do smaku
  • sól kamienna
  • pieprz czarny mielony
  • sok z połowy cytryny
  • ok.3 łyżek masła

Wykonanie:

Kapustę umyć i pokroić. Ugotować do miękkości w wodzie z solą. Odcedzić. Cebulę obrać, umyć i drobno pokroić. Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła i dodać cebulę. Zeszklić ją dolewając odrobinę wody, aby się nie przysmażyła. Dodać do kapusty. Dodać pozostałe masło do gorącej kapusty. Wlać sok z cytryny. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ksylitolem. Wsypać pokrojony koperek. Wymieszać całość.

SMACZNEGO