Młoda kapusta jest tak smaczna, że może stanowić samodzielne danie. Tym razem zamiast octu jabłkowego dodałam soku z cytryny co nadało potrawie bardziej świeży smak i aromat. Zamiast oleju do przygotowania cebuli użyłam masła. Dzięki temu danie stało się delikatniejsze i bardziej aksamitne w smaku.
Składniki:
- 1 mała młoda kapusta
- 1 pęczek koperku
- 1 cebula
- ksylitol do smaku
- sól kamienna
- pieprz czarny mielony
- sok z połowy cytryny
- ok.3 łyżek masła
Wykonanie:
Kapustę umyć i pokroić. Ugotować do miękkości w wodzie z solą. Odcedzić. Cebulę obrać, umyć i drobno pokroić. Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła i dodać cebulę. Zeszklić ją dolewając odrobinę wody, aby się nie przysmażyła. Dodać do kapusty. Dodać pozostałe masło do gorącej kapusty. Wlać sok z cytryny. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ksylitolem. Wsypać pokrojony koperek. Wymieszać całość.
SMACZNEGO