Młoda kapusta z koperkiem

wpis w: Dania obiadowe, Kulinaria | 0

Pojawiła się już młoda kapusta. Proste w wykonaniu danie obiadowe. Smak potrawy uzależniony jest od ilości użytych przypraw. Jeśli chcemy uzyskać smak bardziej winny należy użyć więcej octu i ksylitolu a smak dodatkowo „podkręcić” solą i pieprzem mielonym. Bawmy się smakiem.

Składniki:
1 młoda kapusta
1 duża cebula biała
2 łyżki octu jabłkowego
3 łyżeczki pudru z ksylitolu (może być zwykły ksylitol)
sól
pieprz czarny mielony
olej do smażenia cebuli
1-2 łyżeczki masła
mały pęczek koperku
woda

Wykonanie:
Umyć i pokroić kapustę. Wrzucić do garnka i zalać wodą z pół łyżeczką soli. Gotować pod przykryciem do miękkości. W między czasie obrać i pokroić cebulę. Usmażyć cebulkę na oleju (według upodobań olej kokosowy lub rzepakowy) do zrumienienia a następnie podlewać wodą aby się zeszkliła. Odcedzić kapustę. Połączyć kapustę z cebulką. Dodać ocet jabłkowy, ksylitol, pieprz i sól oraz masło i pokrojony koperek. Wymieszać. W zależności od potrzeby doprawiać według upodobań. Danie podawać np. z sadzonym jajkiem.

SMACZNEGO