Mizeria

wpis w: Inne, Kulinaria, Surówki i sałatki | 0

Mizeria jak dla mnie to taki pewniak do drugiego dania. Można ją podawać zarówno do kaszy czy też samego mięsa lub ryby. Sok z cytryny świetnie aromatyzuje i zakwasza, natomiast ksylitol powoduje, że sos staje się słodko-kwaśny. Ilością soli można „podbić smak a pieprz jak to pieprz, zaostrzy całość mizerii. Zawsze smakuje. Uwielbiam.

Składniki:
świeży duży ogórek
jogurt grecki bez dodatków, zwykły lub niskoprocentowa śmietana
sok z jednej małej cytryny (lub jak ktoś lubi ocet jabłkowy)
około 2 łyżeczek ksylitolu (najlepiej próbować w trakcie doprawiania aby smak dostosować do siebie i aby był zrównoważony pomiędzy kwaśnym a słodkim)
sól i pieprz do smaku
koperek krojony

Wykonanie:
Do jogurty dodać sok z cytryny/ocet jabłkowy (mi osobiście lepiej smakuje sok z cytryny, mizeria jest bardziej aromatyczna), ksylitol, sól i pieprz – ilości według własnych upodobań. Poszatkować na tarce na cienkie plasterki obrany ze skóry ogórek. Połączyć produkty i posypać krojonym drobno koperkiem.

SMACZNEGO