Mintaj w jajku i mące orkiszowej

 

Tradycyjna panierka, dzięki której poczujemy się jak w nadmorskiej smażalni. Proste danie, niewymagające zdolności kulinarnych. Kilka filetów mintaja, trochę pieprzu cytrynowego do smaku, soli kamiennej, jajko, mąka (rodzaj według uznania) i gotowe.
Usmażone filety podałam z plasterkiem cytryny i surówką z kiszonej domowej kapusty.

Porada: filety rybne przed smażeniem muszą być całkowicie rozmrożone, w przeciwnym razie będą się na patelni rozpadać podczas smażenia.

Składniki:

  • kilka filetów mintaja (użyłam mrożonych)
  • 1 jajko
  • kilka łyżek mąki – użyłam mąki orkiszowej
  • sól kamienna
  • pieprz cytrynowy
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Filety dokładnie rozmrozić, a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Lekko posolić i posypać pieprzem cytrynowym z dwóch stron. Wybić jajko na talerz i roztrzepać widelcem. Na drugim płaskim talerzu wysypać mąkę. Filety obtoczyć w jajku, a następnie w mące. Smażyć na gorącym oleju (ważne) z dwóch stron, do momentu, aż skórka się zarumieni. Odsączyć z tłuszczu, kładąc filety po ich usmażeniu na kawałku ręcznika papierowego. Podawać z plasterkiem cytryny.

SMACZNEGO