Bardzo proste i szybkie do przygotowania mini pączusie. Bez drożdży, na mące orkiszowej. Porcja dla jednej osoby. Do smażenia użyłam małego kubka metalowego 250 ml, dzięki czemu zużyłam mało oleju.
Składniki:
- 1 jajko
- 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
- 3 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- szczypta sody oczyszczonej
- odrobina soli
- 1-2 łyżeczki ksylitolu w pudrze
- olej rzepakowy do smażenia ok.1/3 szklanki
Wykonanie:
Jajko wybić do kubeczka. Dodać mąkę, sól, sodę, śmietanę lub jogurt. Dokładnie wszystko połączyć. Ciasto powinno być konsystencji śmietany. Smażyć na głębokim bardzo gorącym oleju. Przewracać w trakcie smażenia. Smażenie jest krótkie, gdyż pączusie szybko się rumienią. Odsączyć na papierowym ręczniku. Posypać pudrem z ksylitolu.
SMACZNEGO