Mini pączki orkiszowe

wpis w: Kulinaria, Słodkości | 0

Bardzo proste i szybkie do przygotowania mini pączusie. Bez drożdży, na mące orkiszowej. Porcja dla jednej osoby. Do smażenia użyłam małego kubka metalowego 250 ml, dzięki czemu zużyłam mało oleju.

Składniki:

  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • szczypta sody oczyszczonej
  • odrobina soli
  • 1-2 łyżeczki ksylitolu w pudrze
  • olej rzepakowy do smażenia ok.1/3 szklanki

Wykonanie:

Jajko wybić do kubeczka. Dodać mąkę, sól, sodę, śmietanę lub jogurt. Dokładnie wszystko połączyć. Ciasto powinno być konsystencji śmietany. Smażyć na głębokim bardzo gorącym oleju. Przewracać w trakcie smażenia. Smażenie jest krótkie, gdyż pączusie szybko się rumienią. Odsączyć na papierowym ręczniku. Posypać pudrem z ksylitolu.

SMACZNEGO