Mercimek Çorbası – zupa krem z soczewicy czerwonej

wpis w: Dania obiadowe, Kulinaria, Zupy | 0

Zupa krem pochodząca z Turcji. Soczewica zawiera dużo białka. Jest to alternatywa dla białka pochodzenia zwierzęcego. Zawiera dużo potasu, który wspiera pracę serca i potrzebnego w ciąży kwasu foliowego. Z uwagi na zawartość taniny chroni organizm przed nowotworami. Podana ilość w przepisie przewiduje przygotowanie zupy w małym garnku.

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 szklanka soczewicy czerwonej
  • 1 niewielka marchewka
  • 2-3 ziemniaki
  • sok z cytryny (do skropienia zupy bezpośrednio na talerzu)
  • prażone ziarna dyni ( do posypania zupy)
  • suszona pietruszka lub świeża natka pietruszki
  • kilka łyżek oleju

Przyprawy:

  • kumin (kmin rzymski)
  • pieprz czarny mielony
  • sól kamienna
  • papryka ostra w proszku
  • papryka słodka w proszku

Wykonanie:

Cebulę pokroić w kostkę. Soczewicę umyć. Pokroić marchewkę w kostkę. Ziemniaki ugotować, dobrze oziębić i pokroić w kostkę. Cebulę podsmażyć na oleju w garnku, w którym będzie przygotowywana zupa. Jak cebulka nabierze już lekko brązowego koloru dodać do garnka soczewicę oraz marchewkę. Chwilę wszystko podsmażyć. Następnie zalać cebulę i marchewkę przegotowaną gorącą wodą – tak, aby wszystkie zostały zakryte. Gotować, aż do ich miękkości. Dodajemy wszystkie przyprawy do smaku (sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, kumin – ilość zgodnie z własnym upodobaniem) i mieszamy. Odkładamy garnek z kuchenki, dodać ziemniaki i zblendować całość. Gęstość zupy możemy weryfikować dodając więcej lub mniej wody. W razie potrzeby doprawiamy do smaku według upodobań.
Przed konsumpcją skraplamy zupę sokiem z cytryny, posypujemy ziarnami i natką pietruszki.

SMACZNEGO