Zupa krem pochodząca z Turcji. Soczewica zawiera dużo białka. Jest to alternatywa dla białka pochodzenia zwierzęcego. Zawiera dużo potasu, który wspiera pracę serca i potrzebnego w ciąży kwasu foliowego. Z uwagi na zawartość taniny chroni organizm przed nowotworami. Podana ilość w przepisie przewiduje przygotowanie zupy w małym garnku.
Składniki:
- 1 cebula
- 1 szklanka soczewicy czerwonej
- 1 niewielka marchewka
- 2-3 ziemniaki
- sok z cytryny (do skropienia zupy bezpośrednio na talerzu)
- prażone ziarna dyni ( do posypania zupy)
- suszona pietruszka lub świeża natka pietruszki
- kilka łyżek oleju
Przyprawy:
- kumin (kmin rzymski)
- pieprz czarny mielony
- sól kamienna
- papryka ostra w proszku
- papryka słodka w proszku
Wykonanie:
Cebulę pokroić w kostkę. Soczewicę umyć. Pokroić marchewkę w kostkę. Ziemniaki ugotować, dobrze oziębić i pokroić w kostkę. Cebulę podsmażyć na oleju w garnku, w którym będzie przygotowywana zupa. Jak cebulka nabierze już lekko brązowego koloru dodać do garnka soczewicę oraz marchewkę. Chwilę wszystko podsmażyć. Następnie zalać cebulę i marchewkę przegotowaną gorącą wodą – tak, aby wszystkie zostały zakryte. Gotować, aż do ich miękkości. Dodajemy wszystkie przyprawy do smaku (sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, kumin – ilość zgodnie z własnym upodobaniem) i mieszamy. Odkładamy garnek z kuchenki, dodać ziemniaki i zblendować całość. Gęstość zupy możemy weryfikować dodając więcej lub mniej wody. W razie potrzeby doprawiamy do smaku według upodobań.
Przed konsumpcją skraplamy zupę sokiem z cytryny, posypujemy ziarnami i natką pietruszki.
SMACZNEGO