Czosnek niedźwiedzi posiada wiele właściwości zdrowotnych. Część jadalną rośliny stanowią zielone liście. Kwiaty posiadają szkodliwe substancje i nie są jadalne. Czosnek niedźwiedzi dzięki zawartości związków siarkowych, zapobiega infekcjom wirusowym. Dzięki zawartości kwasów fenolowych posiada właściwości ułatwiające odkrztuszanie wydzieliny zalegającej w oskrzelach. Działa podobnie do antybiotyku, gdyż niszczy bakterie chorobotwórcze w układzie pokarmowym i oddechowym. Dodatkowym atutem jest to, że nie wpływa na zakłócenie równowagi naturalnej flory bakteryjnej. Pomaga zwalczać wirusy, bakterie oraz drożdżaka Candida albicans.
Do przygotowania smakowego masła sięgnęłam po czosnek, który od lat rośnie w moim ogrodzie. Dostępny jest również w sprzedaży, najczęściej na miejskich targowiskach.
Masełko czosnkowe świetnie nadaje się do urozmaicenia smakowego kanapek i pieczywa.
Jeśli chodzi o proporcje użyte do przygotowania masła smakowego wszystko zależy od intensywności smaku jaki chcemy finalnie uzyskać.
Składniki:
- masło ekstra 82%
- liście czosnku niedźwiedziego
- sól
Wykonanie:
Masło wraz z pokrojonym (wcześniej umytymi i wysuszonymi liśćmi) czosnkiem niedźwiedzim zblendować. Dodać sól do smaku.
SMACZNEGO