Rewelacyjna w smaku marynowana pieczona papryka. Pierwszy raz zjadłam ją u koleżanki i od razu się w niej rozsmakowałam. Przepis jest prosty i co ważne można ją przygotowywać przez cały rok. Idealna jako dodatek do obiadu czy też do pieczywa. Dziękuję Ci Ewa za przepis.
Składniki:
- 3 kg czerwonej papryki
- 1/2 szklanki octu jabłkowego
- 1/2 szklanki ksylitolu
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- sól do smaku (dodałam 1 płaską łyżeczkę)
Wykonanie:
Paprykę wydrążyć z pestek. Umyć i umieścić na blaszce do pieczenia. Do nagrzanego piekarnika do ok.200 stopni wstawić paprykę i piec ją ok.30 minut. Papryka musi się lekko przypiec bo wtedy skórka lekko z niej zejdzie. Po upieczeniu paprykę umieścić w woreczku foliowym i go zamknąć. Pozostawić ją do wystudzenia a następnie zdjąć z niej skórkę. Umieścić ja w garnku. Przygotować zalewę. Olej, ksylitol i ocet jabłkowy połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać. Dodać sól do smaku. Marynatą zalać paprykę i wymieszać składniki razem. Pozostawić ok.10-15 minut. Paprykę umieścić w małych słoikach i uzupełnić każdy słoik pozostałą marynatą. Słoiczki pasteryzować ok.15 minut. Gorące po wyjęciu z pasteryzacji pozostawić do wystygnięcia odwrócone dnem do góry.
SMACZNEGO