Makaron żytni z porem i boczkiem

wpis w: Dania obiadowe, Kulinaria | 0

Bardzo smaczne połączenie duszonego pora z makaronem. Ostrości potrawie nadał smak krowiego sera typu bryndza. Kaloryczność podbił duszony boczek i odrobinę serka mascarpone, którego z powodzeniem można zastąpił łyżką śmietany.

Składniki:

  • 1/2 opakowania makaronu żytniego
  • 10-15 cm białej części pora
  • 1 łyżka masła
  • 10 dag boczku parzonego
  • 1/4 papryki czerwonej
  • ok. 2 łyżki serka mascarpone lub śmietany
  • 2 duże ząbki czosnku
  • sól kamienna
  • pieprz czarny mielony
  • 1-2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
  • 1-2 łyżki sera krowiego typu bryndza

Wykonanie:

Pora drobno pokroić i udusić na patelni z dodatkiem łyżki masła. Pod koniec duszenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ser mascarpone. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Boczek drobno pokroić i usmażyć na patelni, aż się zacznie wytapiać. Odsypać na bok do miseczki. Na pozostałym tłuszczu udusić paprykę pokrojoną w drobną kostkę. Ugotować makaron w wodzie z solą. Po odcedzeniu i przelaniu wodą polać sosem porowym, posypać smażonym boczkiem, papryką serem i natką pietruszki. Ewentualnie lekko posypać solą i pieprzem

SMACZNEGO