Bardzo smaczne połączenie sera typu feta z prażonym sezamem nadaje tej potrawie oryginalny smak. Makaron w smaku przypomina makaron z pszenicy durum. Szybkie w przygotowaniu i smaczne danie. Podana ilość składników to około 2 porcje.
Składniki:
- 150-200 gramów makaronu z czerwonej soczewicy
- 4 garści świeżego młodego szpinaku
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżka śmietany niskoprocentowej
- 2 pomidory śliwkowe
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- ok.180 gramów sera typu feta
- 4 łyżki prażonych ziaren sezamu
- sól kamienna
- pieprz czarny mielony
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 1/2 łyżki masła
- natka pietruszki do posypania
Wykonanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie przez ok.9 minut. Przelać zimną wodą aby się nie skleił. Na łyżce masła udusić szpinak. Pod koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, a na sam koniec łyżkę śmietany. Dobrze wymieszać i doprawić solą i pieprzem. W małym rondelku rozpuścić ok. 1/2 łyżki masła i dodać pokrojone pomidory. Chwilę przesmażyć, dodając bazylię, sól i pieprz. Ser pokroić i obtoczyć w ziarnach sezamu (wcześniej przesmażyć ziarna sezamu na suchej patelni, aby je lekko podprażyć). Na ciepły makaron położyć szpinak, pomidory, ser i posypać natką pietruszki oraz pozostałymi ziarnami sezamu. Całość polać oliwy z oliwek.
SMACZNEGO