Makaron z czerwonej soczewicy ze szpinakiem i serem typu feta w sezamie

Bardzo smaczne połączenie sera typu feta z prażonym sezamem nadaje tej potrawie oryginalny smak. Makaron w smaku przypomina makaron z pszenicy durum. Szybkie w przygotowaniu i smaczne danie. Podana ilość składników to około 2 porcje.

Składniki:

  • 150-200 gramów makaronu z czerwonej soczewicy
  • 4 garści świeżego młodego szpinaku
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżka śmietany niskoprocentowej
  • 2 pomidory śliwkowe
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • ok.180 gramów sera typu feta
  • 4 łyżki prażonych ziaren sezamu
  • sól kamienna
  • pieprz czarny mielony
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 1/2 łyżki masła
  • natka pietruszki do posypania

Wykonanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie przez ok.9 minut. Przelać zimną wodą aby się nie skleił. Na łyżce masła udusić szpinak. Pod koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, a na sam koniec łyżkę śmietany. Dobrze wymieszać i doprawić solą i pieprzem. W małym rondelku rozpuścić ok. 1/2 łyżki masła i dodać pokrojone pomidory. Chwilę przesmażyć, dodając bazylię, sól i pieprz. Ser pokroić i obtoczyć w ziarnach sezamu (wcześniej przesmażyć ziarna sezamu na suchej patelni, aby je lekko podprażyć). Na ciepły makaron położyć szpinak, pomidory, ser i posypać natką pietruszki oraz pozostałymi ziarnami sezamu. Całość polać oliwy z oliwek.

SMACZNEGO