Makaron z czarnej fasoli ze szpinakiem, schabem i smażoną rzodkiewką

Danie zaskakuje swoim wyglądem. Do jego przygotowania użyłam kotlet schabowy, który wcześniej przygotowałam do poprzedniego obiadu. Pierwszy raz skusiłam się na podsmażenie rzodkiewek na maśle. Dość ciekawa propozycja. Jeśli chodzi o szpinak z pewnością o wiele lepszy będzie świeży niż mrożony. Makaron z czarnej fasoli kupiłam w sklepie sieciowym „Biedronka”. Potrawa bezglutenowa. Makaron z czarnej fasoli jest specyficzny w smaku i nie jest moim ulubionym z gatunku makaronów roślinnych. Jednak o gustach nie powinno się dyskutować;)

Składniki:

  • porcja makaronu z czarnej fasoli
  • kilka rzodkiewek
  • 1 mały kotlet schabowy
  • 1 op. mrożonego szpinaku (świeży szpinak będzie o wiele lepszy)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 duża łyżka masła
  • 1 łyżka śmietany
  • sól kamienna
  • pieprz czarny mielony

Wykonanie:

Ugotować makaron z czarnej fasoli w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu. Makaron po odcedzeniu przelać zimną wodą, a następnie skropić olejem (aby się nie sklejał).
Szpinak przesmażyć na połowie łyżki masła dodając pod koniec przeciśnięty przez prasę czosnek, łyżkę śmietany oraz sól i pieprz.
Na połowie łyżki masła przesmażyć rzodkiewki pokrojone na połówki lub 4 części.
Na talerz położył makaron następnie szpinak, pokrojony kotlet schabowy (który pozostał mi po poprzednim obiedzie). Całość polać masłem i ułożyć podsmażoną rzodkiewkę. Posolić i doprawić pieprzem do smaku.

SMACZNEGO