Danie zaskakuje swoim wyglądem. Do jego przygotowania użyłam kotlet schabowy, który wcześniej przygotowałam do poprzedniego obiadu. Pierwszy raz skusiłam się na podsmażenie rzodkiewek na maśle. Dość ciekawa propozycja. Jeśli chodzi o szpinak z pewnością o wiele lepszy będzie świeży niż mrożony. Makaron z czarnej fasoli kupiłam w sklepie sieciowym “Biedronka”. Potrawa bezglutenowa. Makaron z czarnej fasoli jest specyficzny w smaku i nie jest moim ulubionym z gatunku makaronów roślinnych. Jednak o gustach nie powinno się dyskutować;)
Składniki:
- porcja makaronu z czarnej fasoli
- kilka rzodkiewek
- 1 mały kotlet schabowy
- 1 op. mrożonego szpinaku (świeży szpinak będzie o wiele lepszy)
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 duża łyżka masła
- 1 łyżka śmietany
- sól kamienna
- pieprz czarny mielony
Wykonanie:
Ugotować makaron z czarnej fasoli w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu. Makaron po odcedzeniu przelać zimną wodą, a następnie skropić olejem (aby się nie sklejał).
Szpinak przesmażyć na połowie łyżki masła dodając pod koniec przeciśnięty przez prasę czosnek, łyżkę śmietany oraz sól i pieprz.
Na połowie łyżki masła przesmażyć rzodkiewki pokrojone na połówki lub 4 części.
Na talerz położył makaron następnie szpinak, pokrojony kotlet schabowy (który pozostał mi po poprzednim obiedzie). Całość polać masłem i ułożyć podsmażoną rzodkiewkę. Posolić i doprawić pieprzem do smaku.
SMACZNEGO