Makaron z ciecierzycy z kapustą kiszoną i cebulą

 

 

Potrawa, która może być drugim daniem obiadowym lub podwieczorkiem. Składa się z makaronu – w tym przypadku użyłam spaghetti z ciecierzycy, domowej kiszonej kapusty, cebuli i tłuszczu. Gatunek tłuszczu decyduje czy będzie to danie wegetariańskie (użycie masła lub mieszanki masła i oleju) czy też wegańskie (olej). Z powodzeniem można też użyć innego typu makaronu np. z soczewicy, zielonego groszku czy brązowego ryżu. Ważne, aby użyć dobrej jakości kapusty kiszonej , nie kwaszonej!
Proste wykonanie zachęca do jego wykonania. U mnie gości na stole wtedy, gdy mam niewiele czasu oraz brak pomysłu na obiad.

Składniki:

  • 300-400 gramów makaronu z ciecierzycy
  • 3-4 garści domowej kapusty kiszonej
  • ok. 80-100 gramów masła ekstra 100% lub masła pół na pół z olejem
  • sól kamienna
  • pieprz czarny mielony

Wykonanie:

Kapustę kiszoną zalać wodą i zagotować do miękkości, odcedzić i wycisnąć z wody. W czasie gotowania kapusty ugotować makaron. Przed wrzuceniem do wody połamać na drobniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kostkę i lekko zrumienić na tłuszczu, pod koniec dolać odrobinę wody, aby cebula zmiękła. Makaron, kapustę i cebulę z tłuszczem razem wymieszać. Doprawić solą i mielonym pieprzem.

SMACZNEGO