Szybkie, proste a zarazem smaczne danie. Aby wzmocnić smak posypałam potrawę serem z mleka krowiego typu bryndza. Ser jest w smaku słony, kruszy się i nadaje potrawie ostry smak. Używam tego sera zamiast parmezanu. Ser nie posiada w swoim składzie podpuszczki.
Składniki:
- 1/2 opakowania makaronu orkiszowego połnoziarnistego
- 1 op. świeżego szpinaku
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 łyżki serka mascarpone lub śmietany
- 1 czerwona cebula
- 1 większa kiełbasa (użyłam domowej produkcji)
- 2 łyżki masła ekstra
- Sól kamienna
- Pieprz czarny mielony
- Natka pietruszki
- 2 łyżki pokruszonego sera typu bryndza
Wykonanie:
Szpinak umyć, odsączyć i przesmażyć na łyżce masła na patelni. Na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i mascarpone. Zagotować i doprawić solą i pieprzem. Kiełbasę i cebulę pokroić w drobną kostkę, a następnie usmażyć na łyżce masła. Ugotować makaron. Na gorący i odsączony z wody położyć szpinak, kiełbasę z cebulką. Danie posypać pokruszonym serem i natką pietruszki.
SMACZNEGO