Makaron orkiszowy ze szpinakiem, kiełbasą i czerwoną cebulą

wpis w: Dania obiadowe, Kulinaria | 0

 

Szybkie, proste a zarazem smaczne danie. Aby wzmocnić smak posypałam potrawę  serem z mleka krowiego typu bryndza. Ser jest w smaku słony, kruszy się i nadaje potrawie ostry smak. Używam tego sera zamiast parmezanu. Ser nie posiada w swoim składzie podpuszczki.

Składniki:

  • 1/2 opakowania makaronu orkiszowego połnoziarnistego
  • 1 op. świeżego szpinaku
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki serka mascarpone lub śmietany
  • 1 czerwona cebula
  • 1 większa kiełbasa (użyłam domowej produkcji)
  • 2 łyżki masła ekstra
  • Sól kamienna
  • Pieprz czarny mielony
  • Natka pietruszki
  • 2 łyżki pokruszonego sera typu bryndza

Wykonanie:

Szpinak umyć, odsączyć i przesmażyć na łyżce masła na patelni. Na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i mascarpone. Zagotować i doprawić solą i pieprzem. Kiełbasę i cebulę pokroić w drobną kostkę, a następnie usmażyć na łyżce masła. Ugotować makaron. Na gorący i odsączony z wody położyć szpinak, kiełbasę z cebulką. Danie posypać pokruszonym serem i natką pietruszki.

SMACZNEGO