Dość szybkie danie obiadowe. Pachnące świeżą bazylią. Ser typu feta, sos pomidorowy i bazylia świetnie do siebie pasują. Jest to mieszanka smaków włoskich i greckich jednocześnie.
Składniki:
- makaron orkiszowy
- kilka koktajlowych pomidorków
- 2-3 cienkie parówki (z dobrym składem)
- 1 cebula
- 1 łyżka masła klarowanego (lub innego tłuszczu)
- około 100 gramów sera typu feta
- oliwa z oliwek (do skropienia dania bezpośrednio przed podaniem)
Składniki na sos:
- około 400 ml przecieru pomidorowego (czysty bez dodatków)
- ksylitol
- sól kamienna/himalajska/morska
- pieprz czarny drobno mielony
- ocet jabłowy
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- ilość ksylitolu, octu, soli i pieprzu należy dostosować do własnego smaku. Sos powinien być słodko-kwaśny z lekką nutą ostrości i aromatem bazylii. Do sosu dodałam około łyżki octu jabłkowego i potem doprawiłam pozostałymi przyprawami.
Wykonanie:
Makaron orkiszowy ugotować zgodnie ze wskazówką podaną na opakowaniu. Przelać lekko zimną wodą po ugotowaniu, a po odsączeniu wlać łyżeczkę oleju i wymieszać, aby się nie sklejał.
Wykonać sos pomidorowy. Przecier wlać do rondelka. Zagotować. Doprawić do smaku bazylią suszoną, pieprzem, solą, octem i ksylitolem.
Parówkę pokroić w plasterki, cebulę w kostkę i podsmażyć na średnim ogniu z dodatkiem łyżki masła klarowanego, lekko podlewając wodą gdyby dochodziło do przysmażenia. Lekko poddusić.
Gorący makaron polać sosem, dodać parówkę z cebulą, pokrojony w kostkę ser typu feta. Skropić oliwą z oliwek. Posypać listkami świeżej bazylii oraz pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi. Ewentualnie lekko posioć i posypać mielonym pieprzem (według uznania).
SMACZNEGO