Makaron orkiszowy z sosem pomidorowo-bazyliowym, serem typu feta i parówką

Dość szybkie danie obiadowe. Pachnące świeżą bazylią. Ser typu feta, sos pomidorowy i bazylia świetnie do siebie pasują. Jest to mieszanka smaków włoskich i greckich jednocześnie.

Składniki:

  • makaron orkiszowy
  • kilka koktajlowych pomidorków
  • 2-3 cienkie parówki (z dobrym składem)
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego (lub innego tłuszczu)
  • około 100 gramów sera typu feta
  • oliwa z oliwek (do skropienia dania bezpośrednio przed podaniem)

Składniki na sos:

  • około 400 ml przecieru pomidorowego (czysty bez dodatków)
  • ksylitol
  • sól kamienna/himalajska/morska
  • pieprz czarny drobno mielony
  • ocet jabłowy
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • ilość ksylitolu, octu, soli i pieprzu należy dostosować do własnego smaku. Sos powinien być słodko-kwaśny z lekką nutą ostrości i aromatem bazylii. Do sosu dodałam około łyżki octu jabłkowego i potem doprawiłam pozostałymi przyprawami. 

Wykonanie:

Makaron orkiszowy ugotować zgodnie ze wskazówką podaną na opakowaniu. Przelać lekko zimną wodą po ugotowaniu, a po odsączeniu wlać łyżeczkę oleju i wymieszać, aby się nie sklejał.
Wykonać sos pomidorowy. Przecier wlać do rondelka. Zagotować. Doprawić do smaku bazylią suszoną, pieprzem, solą, octem i ksylitolem.
Parówkę pokroić w plasterki, cebulę w kostkę i podsmażyć na średnim ogniu z dodatkiem łyżki masła klarowanego, lekko podlewając wodą gdyby dochodziło do przysmażenia. Lekko poddusić.
Gorący makaron polać sosem, dodać parówkę z cebulą, pokrojony w kostkę ser typu feta. Skropić oliwą z oliwek. Posypać listkami świeżej bazylii oraz pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi. Ewentualnie lekko posioć i posypać mielonym pieprzem (według uznania).

SMACZNEGO