Makaron orkiszowy z makiem to proste i smaczne danie. W wielu domach podawane jest podczas kolacji wigilijnej. Najsmaczniejszy jest makaron zrobiony własnoręcznie. Tym razem przygotowałam tę potrawę z gotowego “sklepowego” makaronu orkiszowego pełnoziarnistego. Ilość użytego maku, ksylitolu oraz masła jest tylko kwestią smaku.
Składniki:
- makaron orkiszowy
- mak niebieski ugotowany i dwukrotnie zmielony
- ksylitol w pudrze
- masło ekstra
- sól do wody podczas gotowania makaronu
Wykonanie:
Mak zalać wrzątkiem i ugotować do miękkości. Przecedzić, a następnie zmielić dwukrotnie lub dokładnie zblendować (jak będzie dobrze ugotowany na miękko jest taka możliwość). Ugotować makaron w osolonej wodzie. Odcedzić. Do gorącego makaronu dodać miękkie masło i wymieszać do jego rozpuszczenia. Dodać mak i puder z ksylitolu. Dokładnie wymieszać.
SMACZNEGO