Makaron orkiszowy z makiem

Makaron orkiszowy z makiem to proste i smaczne danie. W wielu domach podawane jest podczas kolacji wigilijnej. Najsmaczniejszy jest makaron zrobiony własnoręcznie. Tym razem przygotowałam tę potrawę z gotowego „sklepowego” makaronu orkiszowego pełnoziarnistego. Ilość użytego maku, ksylitolu oraz masła jest tylko kwestią smaku.

Składniki:

  • makaron orkiszowy
  • mak niebieski ugotowany i dwukrotnie zmielony
  • ksylitol w pudrze
  • masło ekstra
  • sól do wody podczas gotowania makaronu

Wykonanie:

Mak zalać wrzątkiem i ugotować do miękkości. Przecedzić, a następnie zmielić dwukrotnie lub dokładnie zblendować (jak będzie dobrze ugotowany na miękko jest taka możliwość). Ugotować makaron w osolonej wodzie. Odcedzić. Do gorącego makaronu dodać miękkie masło i wymieszać do jego rozpuszczenia. Dodać mak i puder z ksylitolu. Dokładnie wymieszać.

SMACZNEGO