Majonez bez jajek dedykowany jest szczególnie dla osób, które z pewnych przyczyn nie mogą spożywać, nie lubią jajek lub preferują dietę wegańską. W smaku jest bardzo zbliżony do tradycyjnego majonezu. Wykonałam go z użyciem aquafaby, czyli wody z gotowania lub zalewy z pasteryzowanej ciecierzycy. Do przygotowania swojego majonezu użyłam zalewy z pasteryzowanej ciecierzycy ze słoika. Z poniższych składników otrzymałam mały słoiczek majonezu, czyli ok.220 ml. Do blendowania majonezu należy użyć wąskiego wysokiego naczynia (najlepiej o średnicy główki blendera). W przypadku rozwarstwienia się majonezu lub uzyskania zbyt rzadkiego produktu, należy schłodzić go przez kilka godzin w lodówce, a następnie ponownie zblendować. Osobiście nie spodziewałam się, że bez użycia jajka majonez może być tak smaczny i tak bardzo zbliżony w smaku do tradycyjnego.
Składniki:
- 160 ml oleju rzepakowego
- 60 ml aquafaby
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1/2 łyżeczki musztardy (użyłam domowej)
- 1/4 łyżeczka soli kamiennej
- 1/5 łyżeczka ksylitolu
Wykonanie:
Do wysokiego naczynia przełożyć wszystkie składniki oprócz oleju. Blendować przez ok.2 minuty (do ubicia się). Następnie wlewać olej blendując. Sprawdzić smak i ewentualnie doprawić według własnego uznania. Przechowywać w słoiczku w lodówce.
Można również przygotować majonez blendując wszystkie składniki razem. Majonez jednak może wyjść nieco rzadszy.
SMACZNEGO