Majonez bez jajek – wegański

wpis w: Inne, Kulinaria, Sosy, dipy, dodatki | 0

Majonez bez jajek dedykowany jest szczególnie dla osób, które z pewnych przyczyn nie mogą spożywać, nie lubią jajek lub preferują dietę wegańską. W smaku jest bardzo zbliżony do tradycyjnego majonezu. Wykonałam go z użyciem aquafaby, czyli wody z gotowania lub zalewy z pasteryzowanej ciecierzycy. Do przygotowania swojego majonezu użyłam zalewy z pasteryzowanej ciecierzycy ze słoika. Z poniższych składników otrzymałam mały słoiczek majonezu, czyli ok.220 ml. Do blendowania majonezu należy użyć wąskiego wysokiego naczynia (najlepiej o średnicy główki blendera). W przypadku rozwarstwienia się majonezu lub uzyskania zbyt rzadkiego produktu, należy schłodzić go przez kilka godzin w lodówce, a następnie ponownie zblendować. Osobiście nie spodziewałam się, że bez użycia jajka majonez może być tak smaczny i tak bardzo zbliżony w smaku do tradycyjnego.

Składniki:

  • 160 ml oleju rzepakowego
  • 60 ml aquafaby
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1/2 łyżeczki musztardy (użyłam domowej)
  • 1/4 łyżeczka soli kamiennej
  • 1/5 łyżeczka ksylitolu

Wykonanie:

Do wysokiego naczynia przełożyć wszystkie składniki oprócz oleju. Blendować przez ok.2 minuty (do ubicia się). Następnie wlewać olej blendując. Sprawdzić smak i ewentualnie doprawić według własnego uznania. Przechowywać w słoiczku w lodówce.
Można również przygotować majonez blendując wszystkie składniki razem. Majonez jednak może wyjść nieco rzadszy.

SMACZNEGO