Lody jagodowe

wpis w: Kulinaria, Słodkości | 0

Mamy lato więc czas odpowiedni do jedzenia lodów. Są jagody więc są i lody. Na upalne dni w sam raz:). Aby je troszkę „uszlachetnić” zrobiłam polewę jagodową.

Składniki:
Kilka łyżek dobrego jogurtu naturalnego lub jogurtu typu greckiego
2 łyżki jagód
ksylitol do smaku

Wykonanie:
Umyć dokładnie jagody i dobrze odsączyć na sicie. Zmiksować z jogurtem i ksylitolem (ilość według własnych upodobań, ja dałam ok. 2 łyżeczek). Wlać do foremek i zamrażać przez kilka godzin.
Polewę wykonałam z miksowanych jagód (około 1 -2 łyżek) z łyżeczką ksylitolu. Polałam nimi zamrożone lody i poukładałam na talerzykach w zamrażarce aby się nie posklejały. Może nie jest to polewa piękna, gładka i świecąca jak na lodach kupionych w sklepie, jednak i tak świetnie się sprawdziła i smakowała.

SMACZNEGO