Leniwe z mąką orkiszową

Tak bardzo miałam apetyt na leniwe pierogi więc postanowiłam je zrobić. Z uwagi, że mąkę pszenną zamieniłam na mąkę orkiszową z pełnego przemiału kluski są bardzo delikatne i trzeba uważać przy ich gotowaniu. Zaraz po wypłynięciu wyjąć i polać lekko tłuszczem żeby się nie posklejały. Wyszły – pysznie.


Składniki:

20 dag ziemniaków (waga po obraniu i ugotowaniu)
20 dag białego twarogu
ok 80 gramów mąki orkiszowej z pełnego przemiału (można dodać do 100gr o ile zajdzie potrzeba)
1 całe jajko
rozpuszczone świeże masło do polania
sól

Wykonanie:
Ugotować ziemniaki, pognieść na puree i odstawić do całkowitego wystudzenia. Do garnka wlać wodę z łyżeczką soli i wstawić do zagotowania. W międzyczasie do ugniecionych ziemniaków dołożyć pognieciony widelcem biały twaróg, wsypać mąkę i wbić jajko. Posolić (dwie szczypty soli). Połączyć składniki dłonią. Robić to krótko, tylko do połączenia składników. Ciasto z dodatkiem ziemniaków nie lubi być długo wyrabiane, gdyż robi się rzadkie i trzeba dosypywać więcej mąki a wtedy kluseczki będą twarde. Brać po kawałku ciasta i na deskę podsypaną mąką robić cienkie wałeczki i kroić kluseczki. Odstawić kluski na tacę, rozłożyć aby nie przywierały do siebie ściśle. Ewentualnie lekko posypać mąką żeby się nie posklejały. Gdy woda w garnku się zagotuje wrzucać kluski stopniowo. Lekko i ostrożnie zamieszać. Jak tylko wypłyną wyjmować. Trzeba to robić delikatnie, żeby ich nie naruszyć. Kluski po wyjęciu przelać masłem aby się nie posklejały ze sobą. Smakują zarówno posypane ksylitolem jak i bez. Można je odsmażać a wtedy będą miały smaczną miejscami lekko chrupiącą skórkę.

SMACZNEGO