Leczo podane z brązowym ryżem to świetna propozycja na drugie danie obiadowe lub ciepła kolacja. Ryż brązowy w przeciwieństwie do ryżu białego jest twardszy i wymaga dłuższego przygotowania. Ryż brązowy z niewielką ilością świeżego uduszonego czosnku bardzo dobrze komponuje się z cukiniowym leczo. Ilość przypraw według uznania i własnego smaku. Ważne, aby balansować delikatnie smakiem kwaśnym i słodkim, a dla podkręcenia zastosować sól.
Składniki na leczo:
- 1 mała cukinia
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- 1/4 startego na grubych oczkach korzenia selera
- 2 łyżki dobrej jakości koncentratu pomidorowego
- ksylitol (do smaku)
- sok z cytryny – około 1 łyżeczki (do smaku)
- kilka łyżek oleju (rodzaj według uznania – użyłam rzepakowego)
- liść laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- sól kamienna do smaku
- pieprz czarny mielony do smaku
Składniki na ryż:
- 100 gramów ryżu brązowego
- sól do smaku
- ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- oliwa z oliwek – około 1-2 łyżki
Wykonanie leczo:
Cukinię pokroić w półkrążki. Paprykę i cebulę w paski. Na oleju przesmażyć cebulę. Dodać paprykę, cukinię i starty seler. Lekko podlać wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Przykryć i dusić do miękkości. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy oraz doprawić do smaku solą, pieprzem, ksylitolem i sokiem z cytryny. Gęstość potrawy regulujemy ilością wody.
Wykonanie ryżu:
Na oliwę z oliwek lekko przesmażyć czosnek a następnie dodać suchy ryż i lekko podlać wodą. Zmniejszyć ogień na minimum. Jak ryż wchłonie wodę, dolać kolejną porcję wody. Przykryć i dusić. Sprawdzać co jakiś czas ryż i uzupełniać wodę do chwili, aż ryż będzie miękki. Pod koniec posolić do smaku. Ryż powinien być szklisty ale miękki.
SMACZNEGO