Jak wykonać błyskawicznie makaron bez zagniatania ciasta? Wykorzystałam do tego przepis, który stosuję od 30-stu lat. Wystarczy mocny woreczek foliowy (aby nie pękł podczas wyciskania) i gęste ciasto. Wystarczy trochę wrzątku, mleka roślinnego lub bezpośrednio do zupy i mamy gotowe danie. Poniżej podaję proporcje do wykonania jednej porcji. Zapraszam do wypróbowania przepisu.
Składniki:
1 jajko
mąka orkiszowa pełnoziarnista (ilość uzależniona od wielkości jajka – podaję w opisie)
szczypta soli
woreczek wykonany z mocnej folii
Wykonanie:
Umyte jajko wybić do kubeczka. Dodać odrobinę soli. Wsypać mąkę orkiszową w takiej ilości, aby po zmieszaniu z jajkiem powstała masa gęstości majonezu (takiego dekoracyjnego). Umieścić ciasto w małym woreczku (używam woreczków śniadaniowych ale z mocnej folii). Ciasto przesunąć do jednego dolnego narożnika woreczka. Narożnik woreczka odciąć nożyczkami aby powstała mała dziurka, przez którą będziemy wyciskać ciasto (im mniejsza dziurka tym cieńszy makaron, jednak ryzyko pęknięcia woreczka wzrasta). Na wrzącą wodę, rosół, mleko lub zupę w ilości takiej aby makaron mógł pływać (ok.1/2 litra) wyciskamy ciasto z woreczka, wykonując przy tym koliste ruchy. Po zagotowaniu makaron mamy już gotowy.
SMACZNEGO