Labneh – serek z domowego jogurtu

 

Pyszny, aksamitny serek przygotowany z domowego jogurtu. Jest świetnym probiotykiem wykonanym bez zagęstników, emulgatorów, mleka w proszku oraz innych dodatków. Obecnie na rynku niema dostępnych jogurtów naturalnych składających się wyłącznie z mleka i bakterii kwasu mlekowego. Zgodnie z dyrektywą unii, producent nie ma w obowiązku umieszczania informacji o zastosowanych dodatkach pochodzenia mlecznego, które zostały dodane do produktu.

Domowy jogurt powstaje z mleka oraz dodanych do niego specjalnych zestawów szczepów probiotycznych bakterii. Dzięki fermentacji, zawarta w mleku laktoza (dwucukier) zostaje przekształcona w kwas mlekowy. Serek można przygotować na bazie jogurtu wykonanego przy użyciu szczepów dedykowanych do przygotowania jogurtu probiotycznego, typu greckiego lub zwykłego domowego jogurtu. Rodzaj szczepionki różni się składem tj. ilością szczepów bakterii. Szczepionki dostępne są w sprzedaży. Oddzielanie się serwatki jest naturalnym procesem fermentacji i jednocześnie oznacza, że nie ma w nim żadnych dodatków.
Serek jest niezwykle delikatny i gładki. Jest kumulacją bakterii probiotycznych. Można spożywać go samodzielnie albo z dodatkiem ulubionych suszonych ziół, suszonych pomidorów lub czosnku. Nadaje się również do wykonania słodkich serków z dodatkami smakowymi np. wanilii, owoców lub kakao.

Składniki:

800 gramów domowego gęstego jogurtu (bez użycia serwatki)
1 płaska łyżeczka soli

Wykonanie:

Należy przygotować czystą ściereczkę o rzadkim splocie nici, nowy kawałek tetry lub gazę, którą należy złożyć dwu lub trzykrotnie (najlepiej nową przeznaczyć do wyrobu sera). Odważyć 800 gramów domowego gęstego jogurtu naturalnego przygotowanego przy użyciu szczepionki do jogurtu i wymieszać dokładnie z solą. Jogurt najlepiej wybierać z pojemnika w taki sposób, aby użyć jak najmniejszą ilość serwatki, która w naturalny sposób odkłada się podczas przygotowania domowego jogurtu (widać to na drugim zdjęciu). Serwetę z jogurtem umieścić na sitku, które umieszczamy na garnku w taki sposób, aby od dna sitka do dna garnka pozostawało kilka centymetrów przestrzeni (chodzi o to, żeby serek mógł swobodnie odciekać i nie dotykać serwatki). Skręcić serwetkę i odstawić całość do lodówki. Po kilku godzinach odlać odciekniętą serwatkę (można ją użyć do przygotowania np. naleśników). Ponownie skręcić serwetę powodując odcieknięcie serwatki i odstawić do lodówki. Następnego dnia czynność powtórzyć. Serek po 2 dniach jest gotowy do spożycia.

SMACZNEGO