Kwiaty czarnego bzu w cieście bezglutenowym

Aromatyczne, mocno pachnące kwiaty czarnego bzu nadają tym omlecikom intensywny zapach. Najlepiej zbierać pełne, zdrowe baldachimy. Smażyć razem z łodyżką, która ułatwi ich trzymanie w trakcie konsumpcji.

Składniki:
Kilka kwiatostanów dzikiego czarnego bzu
1 jajko
1 łyżeczka mąki kokosowej
malutka szczypta soli
olej do smażenia (co kto lubi, może być olej rzepakowy, kokosowy lub masło klarowane)
puder z ksylitolu do posypania

Wykonanie:
Dokładnie przeglądamy kwiatostany czy są czyste i zdrowe. Delikatnie je wytrzepujemy. Rozpuszczamy tłuszcz ok 1cm głębokości. Oddzielamy żółtko od białka. Białko ubijamy na sztywno mikserem. Dodajemy szczyptę malutką soli (uważać aby nie przesolić), żółtko i łyżeczkę czubatą mąki kokosowej. Delikatnie mieszamy. Trzymając za łodyżkę moczymy w cieście kwiaty tak, aby cały baldachim pokryty był ciastem. Smażymy z dwóch stron do zrumienienia. Po usmażeniu odkładamy na ręcznik papierowy celem odsączenia nadmiaru tłuszczu. Posypujemy pudrem z ksylitolu.

SMACZNEGO