Pachnące placuszki z kwiatami akacji to ciekawa propozycja na deser, śniadanie lub kolację. W smaku wyczuwalne są delikatne kwiaty akacji z całym ich aromatem. Warto po nie sięgnąć dopóki kwitną i wgryźć się w ich smak. Wykonanie placuszków zajmuje niewiele czasu, tym bardziej polecam skorzystać z okazji.
Składniki:
Kilka kiści kwiatów akacji
1 jajko
2 łyżki jogurtu (opcjonalnie może być inny roślinny zamiennik – co kto lubi)
szczypta soli
2 łyżki zimnej wody
3 łyżki mąki orkiszowej z pełnego przemiału (zapewne można też użyć innej np. jaglanej)
1 mała łyżeczka oleju rzepakowego (lub słonecznikowego)
1 łyżeczka skórki z otartej umytej cytryny
olej do smażenia (użyłam rzepakowego ale można na oleju kokosowym)
ksylitol w pudrze do posypania
Wykonanie:
Kiście kwiatów akacji zanurzyć w zimnej wodzie. W między czasie do pojemnika wbić jajko, wlać wodę, jogurt (bądź zamiennik), olej, wsypać mąkę, sól. Zblendować na jednolitą masę. Dodać otartą skórkę i wymieszać ciasto. Odstawić na kilka minut. Ciasto powinno mieć konsystencję takiej gęstości, aby nie spłynęło z kwiatów. Kiście akacji wyjąć z wody i dokładnie z niej wytrzepać. Następnie obsuszyć je na ręczniku papierowym. Na patelni rozgrzać olej. Kiście akacji trzymając za łodyżkę moczyć w cieście do ich dokładnego pokrycia masą. Smażyć z dwóch stron. Podawać ciepłe z posypanym pudrem z ksylitolu. Spożywać bez łodyżek.
SMACZNEGO