Pyszna i aromatyczna propozycja drugiego dania obiadowego. Ziarenka kolendry delikatnie chrupią podczas jedzenia i nadają potrawie aromatu. Zblendowana dojrzała czerwona papryka dodaje lekko słodkiego smaku, natomiast ostrości – szczypta mielonej ostrej papryki. Do przygotowania dania użyłam samą łodygę brokuła, która pozostała mi po zużyciu różyczek do sałatki. Potrawę można podać z ulubionym makaronem, brązowym ryżem lub z różnymi kaszami.
Osoby niespożywające nabiału, śmietanę mogą zastąpić śmietaną roślinną np. kokosową.
Uwaga: Papryka należy do warzyw tzw. prozapalnych, w związku z tym osoby, które doświadczają nasilenie objawów chorobowych (borelioza) wskazana jest ostrożność w jej spożywaniu.
Składniki:
- połowa piersi z kurczaka
- kawałek korzenia selera
- 1 łodyga brokuła
- 2 średnie cebule
- 2 papryki czerwone
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżeczki kolendry w ziarnach
- szczypta ostrej papryki
- sól kamienna
- pieprz czarny mielony
- 2 łyżki masła klarowanego
- ok. 3 ząbków czosnku
Wykonanie:
Pierś kurczaka i cebulę umyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić łyżkę klarowanego masła i usmażyć kurczaka razem z cebulą do bardzo lekkiego zarumienienia (delikatnie). Dodać pokrojony w kostkę seler i brokuł. Dosypać kolendrę. Podlać lekko wodą i dusić pod przykryciem do miękkości warzyw. W międzyczasie w drugim rondlu na łyżce masła klarowanego usmażyć pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę (bez gniazd nasiennych), co jakiś czas mieszając. Dolać niewielką ilość wody. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Przykryć i poddusić na małym ogniu przez ok. 15 minut. Po tym czasie dodać śmietanę i całość zblendować na jednolitą masę. Sos dolać do kurczaka z warzywami. Doprawić solą, pieprzem i odrobiną papryki ostrej do smaku.
SMACZNEGO