Do przygotowania potrawy wykorzystałam mięso kurczaka, na którym gotowałam wcześniej rosół. Dzięki temu zamiast jednego dania mamy dwa. Ekonomicznie i smacznie. Ilość dodanych przypraw decyduje o tym, czy smak będzie łagodniejszy czy bardziej ostry. Poniżej podaję przepis, który zastosowałam w przygotowaniu potrawki. Kurczaka z sosem podałam z domowej roboty makaronem orkiszowym, wykonanym na pełnoziarnistej mące. Z pewnością ta propozycja będzie również smakować z brązowym ryżem czy np. z kaszą jaglaną lub orkiszową.
Składniki:
- poszarpane mięso z ugotowanego kurczaka (około dużej garści)
- 1 duży ząbek czosnku
- garść świeżego pokrojonego koperku
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1 łyżka serka białego (użyłam ricotty) – opcjonalnie
- 1 płaska łyżka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 3 łyżki śmietany niskoprocentowej
- 1 chochla rosołu
- 1 łyżka masła klarowanego (lub innego tłuszczu)
- sól i czarny drobno mielony pieprz – do smaku
Wykonanie:
Na patelni rozgrzać tłuszcz. Poszarpane mięso z kurczaka obsmażyć do lekkiego zarumienienia. Do rondelka wlać rosół z rozmieszaną śmietaną i serkiem. Ciągle mieszając zagotować. Łyżkę mąki rozmieszać w małej ilości zimnego rosołu i wlewając do sosu ciągle mieszając doprowadzić do jego zagotowania. Dodać paprykę ostrą, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, szczyptę pieprzu i krojony drobno koperek. Całość zagotować. W pierwszej kolejności na makaron położyłam obsmażone mięso, a następnie polałam je gotowym sosem. Oczywiście mięso można połączyć i wymieszać razem z sosem – jak kto lubi.
SMACZNEGO