Kurczak z sosem koperkowo-paprykowym

Do przygotowania potrawy wykorzystałam mięso kurczaka, na którym gotowałam wcześniej rosół. Dzięki temu zamiast jednego dania mamy dwa. Ekonomicznie i smacznie. Ilość dodanych przypraw decyduje o tym, czy smak będzie łagodniejszy czy bardziej ostry. Poniżej podaję przepis, który zastosowałam w przygotowaniu potrawki. Kurczaka z sosem podałam z domowej roboty makaronem orkiszowym, wykonanym na pełnoziarnistej mące. Z pewnością ta propozycja będzie również smakować z brązowym ryżem czy np. z kaszą jaglaną lub orkiszową.

Składniki:

  • poszarpane mięso z ugotowanego kurczaka (około dużej garści)
  • 1 duży ząbek czosnku
  • garść świeżego pokrojonego koperku
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżka serka białego (użyłam ricotty) – opcjonalnie
  • 1 płaska łyżka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 3 łyżki śmietany niskoprocentowej
  • 1 chochla rosołu
  • 1 łyżka masła klarowanego (lub innego tłuszczu)
  • sól i czarny drobno mielony pieprz – do smaku

    Wykonanie:

Na patelni rozgrzać tłuszcz. Poszarpane mięso z kurczaka obsmażyć do lekkiego zarumienienia. Do rondelka wlać rosół z rozmieszaną śmietaną i serkiem. Ciągle mieszając zagotować. Łyżkę mąki rozmieszać w małej ilości zimnego rosołu i wlewając do sosu ciągle mieszając doprowadzić do jego zagotowania. Dodać paprykę ostrą, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, szczyptę pieprzu i krojony drobno koperek. Całość zagotować. W pierwszej kolejności na makaron położyłam obsmażone mięso, a następnie polałam je gotowym sosem. Oczywiście mięso można połączyć i wymieszać razem z sosem – jak kto lubi.

SMACZNEGO